Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven

Foodtruckfestivals: Rrrollend nieuw in Tilburg, Smaak Karavaan keert terug

Zo 10 apr: Een nieuw foodtruckfestival in Tilburg: Rrrollend strijkt in oktober neer op het Stadhuisplein. Opvallend, want een maand eerder parkeert De Smaak Karavaan haar foodtrucks in de Spoorzone. En Eeterij op Wielen? Die schittert dit jaar door afwezigheid.

Door Niek Willems

Het laatstgenoemde eetfestijn heeft besloten om niet naar Tilburg te komen. Volgende week staat Eeterij op Wielen in Breda. Organisator Wim van Os: “Ik vind dat er een overkill aan foodtruckfestivals wordt georganiseerd in Tilburg. Het vinden van foodtrucks is niet zo moeilijk, alleen is het lastig om voldoende publiek te trekken.”

‘Rollende R’
Foodtruckfetisjisten wees niet ongerust: een nieuwe speler dient zich aan. Rrrollend heeft dit jaar 30 steden op de planning staan, waaronder dus Tilburg in oktober. De deelnemende foodtrucks komen uit heel het land. Vanwaar eigenlijk die drie R’en? “Wij van de organisatie komen uit Leiden. Rollend spreek je op zijn Leids uit als rrrollend”, zegt mede-organisator Freek de Romijn. “We willen een knus festival neerzetten met maximaal 30 foodtrucks. Gezellig met vrienden en familie eten, achtergrondmuziek en singer-songwriters die langs de tafels lopen.”

Het festival vindt plaats in oktober, maar bang voor slecht weer is De Romijn niet. “Vier weken geleden zijn we begonnen in Nijmegen. Toen was het slecht weer, terwijl het in maart vorig jaar wél mooi weer was. Dat is het risico van ondernemerschap.”

Oké, fair enough. Maar een foodtruckfestival vlak na De Smaak Karavaan in september? “Als je het niet probeert, dan weet je ook niet of het lukt. Onze organisatie ziet dit niet als concurrentie, maar als een versterking van elkaar. We maken ons daar absoluut geen zorgen over. En als ik voor mezelf en andere mensen om me heen spreek: je gaat toch kijken als het er leuk uitziet.”

Smaak Karavaan
De inschrijving voor De Smaak Karavaan in de Spoorzone is geopend. Er hebben zich al flink wat cateraars gemeld, zegt organisator Rien van Linschoten. “Vorig jaar hadden we 45 foodtrucks, nu komen er 40 te staan. Toen stonden cateraars ook op de parkeerplaats, maar dit jaar willen we één lang festivalterrein. We merkten dat de parkeerplaats wel gezellig was, maar op de lange zijde langs het spoor was het gezelliger. Cateraars gingen klagen en zeiden dat ze liever daar hadden gestaan.”

Ook hij ziet geen problemen als het gaat om het andere foodtruckfestival. “Aan de ene kant kun je dit zien als concurrentie. Maar op het moment dat ze het goed doen, maken ze reclame voor foodtrucks. En als ze het niet goed doen, dan komen mensen toch naar de Smaak Karavaan.”

Volledig scherm
De Smaak Karavaan. © Evy van der Sanden
Volledig scherm