Volledig scherm
Een wedstrijd skateboarden in de Hall of Fame. Archieffoto BeeldWerkt

Foodtrucks, feest en exposities: Spoorzone 'uniek skate-Walhalla' tijdens NK Skateboarden

Ma 1 aug: Een expositie van gerenommeerde skateboardfotografen en -filmers in de Wagenmakerij, foodtrucks, loungeplekken, een markt met handel uit de skateboardbranche, een groot NK-feest in de foyer van de Hall of Fame én – als kers op de taart – een spiksplinternieuw skateparcours in de Koepelhal.

door Bas Vermeer

Op die manier verandert de Tilburgse Spoorzone op 30 september en 1, 2 oktober in ‘het Nederlandse skate-walhalla’. Tilburg heeft het Nederlands Kampioenschap Skateboarden binnengesleept. „Superleuk, we zijn hartstikke trots dat het hier in de stad kan”, aldus Cees Thomassen, directeur van de Hall of Fame.

Speciaal parcours
Thomassen hoopt tijdens het NK ‘alle skaters van Nederland naar Tilburg te halen’. Er wordt gekeken of ook de stadscamping een weekend open kan om de skaters op te vangen. Het is extra spannend omdat tijdens de Olympisch Spelen in Rio bekend wordt of het skateboarden zich een olympische sport mag noemen en meedoet aan de Spelen van 2020.

Hoewel er in de Spoorzone al een skatepark ligt, wordt er in de Koepelhal een tijdelijk parcours met tribunes opgebouwd. „Zo is er geen thuisvoordeel voor de lokale skaters”, aldus Thomassen. „Uniek ook, het is voor het eerst dat er een speciaal parcours voor het NK Skateboarden wordt gebouwd.”

Het speciale parcours is wel een extra kostenpost voor de gemeente en de provincie. Die twee trokken halverwege dit jaar al gezamenlijk 40.000 euro voor het evenement uit. Omdat de sponsorovereenkomsten tegenvallen, stellen ze nu samen nog eens 20.000 euro beschikbaar.

Redenatie
Het Tilburgse college laat weten dat het goedkoper is om het evenement ‘gewoon’ in het skatepark van de Hall of Fame te houden, maar kiest daar bewust niet voor. ‘Het evenement komt veel beter tot haar recht wanneer de Koepelhal wordt ingezet voor de wedstrijden en tegelijkertijd de trainingen en de warming up kunnen plaatsvinden in de Hall of Fame’, aldus het college. Daarnaast is het gebruik van de Koepelhal nodig omdat er 2.000 deelnemers en bezoekers, voornamelijk van buiten Tilburg, worden verwacht.

Volgens de provincie doet alleen het gebruik van de Koepelhal recht aan het ambitieniveau van het evenement. ‘En aan de waarde van de sport die in de toekomst een olympische status krijgt’.

Lees het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de Brabantse deelnemers op bd.nl/rio2016.