Volledig scherm
De straat rond één van de vijf bomen is weer opengebroken. Foto Jan van Eijndhoven

Fout in constructie: Tilburgse lindes na een jaar alweer in de problemen

Di 15 mrt: „De klucht is een drama aan het worden”, zegt Rob Michielsen van het aan de Oude Markt gelegen café Anvers. „Eerst de lindebomen die het maar tien jaar volhielden, nu dit.”

door Bas Vermeer

Met ‘dit’ verwijst de ondernemer naar het opengebroken deel rond een lindeboom aan de Oude Markt in Tilburg. Eén van de vijf bomen die er vorig jaar werden neergezet, ‘gedragen’ door een speciaal systeem waardoor de overlevingskansen toe zouden moeten nemen.

De vijf staan er amper een jaar of het blijkt dat de onderliggende constructie fout is aangelegd. Extra wrang, aldus ondernemers in het gebied, omdat de Oude Markt in 2001 lindebomen kreeg die na tien jaar dienst al aan hun zwanenzang begonnen. De wortels kregen geen lucht, werd er bij het ruimen van die bomen verteld, 'doordat de bodem was aangestampt door het verkeer en de vele terrasbezoekers'.

Wereldwijd systeem
Vorig jaar werden de bomen vervangen, dit keer voorzien van een ingenieuze constructie onder de grond waardoor ze ‘zéker twee generaties mee zouden kunnen’. Het ‘innovatieve semi-bouwkundige systeem’ werd, naar schatting van leverancier Greenmax, al bij 1,2 miljoen bomen toegepast. Van Amerika, Israël tot in Dubai aan toe.

„En dan gaat het uitgerekend hier voor het eerst fout en dan ook nog bij zo’n klein project”, verzucht toezichthouder Werner Hendriks van Greenmax. „Dit is allesbehalve reclame voor ons, terwijl wij geen schuld dragen. De aannemer die het uitvoerde, heeft een fout gemaakt. Ondanks dat we handleidingen, tekeningen én instructievideos hebben aangeleverd.”

10.000 euro
Hendriks kijkt toe terwijl een andere aannemer de eerste boom van de rij uitgraaft. Er wordt naar een oplossing gezocht, daarna volgt een plan van aanpak. In november worden de overige bomen onder handen genomen.
De gemeente betaalde 10.000 euro per boom, inclusief het onderliggende systeem.

De gemeente Tilburg laat weten dat de aannemer die een jaar geleden bij de aanleg was betrokken, voor de kosten op gaat draaien. De aannemer zelf geeft geen commentaar.

Vrachtverkeer
Zelfs al komt er een oplossing, dan nog blijven er twijfels bij de ondernemers in het gebied over de levensvatbaarheid van de bomen. „Ze zouden de Oude Markt moeten afsluiten voor verkeer”, vertellen de uitbaters van eetcafé Bij Dorus. „We zien hoe het vrachtverkeer dat voor de bevoorrading zorgt, de takken van de bomen rijdt. Die kwijnen hier sowieso weg.”

Ook Rob Michielsen kaartte eerder al hetzelfde probleem aan.