Volledig scherm
De blindenstrook

Foutje: Lantaarnpaal op het eind van een blindenstrook...

Woe 11 nov: Bananasplit maar dan zonder de camera's, zo tipt een lezer. Aan de Hasseltstraat, waar sinds de herinrichting een aantal weken geleden een lantaarnpaal helemaal op het eind van een blindenstrook staat. 'Hoe dom kun je zijn?'

door Bas Vermeer

Tijdens het maken van de foto's bij deze blog komt - hoe toevallig wil je het hebben - slechtziende Corné Broers aangewandeld. De hindernisbaan was door hem nog niet opgemerkt, vertelt 'ie.
Niet omdat hij slechtziend is, maar omdat de 45-jarige nooit van de bus gebruikmaakt. "Ik zie die lantaarnpaal overigens nog wel als ik de strook volg, maar een blinde loopt er zo tegenaan."

Hij maakt er meteen een foto van om naar een vriend door te sturen. "Die heeft een website over dit soort zaken. Op de site staat ook een blindenstrook die in het water uitmondt."

Sarcasme
De foto even naar een gemeentewoordvoerder gemaild. "Wat moet ik zien?", is de eerste reactie. Na de uitleg van de situatie: "Maar ze hebben toch een stok? Dan merk je dat wel."
Na de tegenwerping 'waar heb je dan een blindenstrook voor?' gaat de woordvoerder 'navragen of er een fout is gemaakt'.

Ondertussen met Ramona Verhoeven (26) gebeld, de blinde stadsbewoner over wie we vorig jaar een stadsportret schreven. Om maar aan te geven dat ze geen 'jankerd' is: ze beklom recent de Kilimanjaro voor televisieprogramma Blind naar de Top.

Oversteken
"Hartstikke mooi", zegt ze over de situatie aan de Hasseltstraat. En ja, die opmerking druipt van het sarcasme. "Als mijn geleidehond niet meegaat, maak ik gebruik van die lijnen. Helaas hebben andere mensen dat amper door. Bij het station staan ze op die strook te wachten, er wordt soms een reclamebord op gezet of een vrachtwagen staat er stil. Zo kun je je bijna niet oriënteren."

Ze noemt de situatie in Tilburg sowieso schrijnend. "Sommige van de verkeerslichten van ons station, in het midden van de grote stad, hebben niet eens een tikker. Absurd toch? Participeren in de samenleving, zegt men dan. Maar oversteken ho maar."

Enexis
Aan het eind van de middag laat de woordvoerder weten: 'Dit klopt inderdaad niet en gaan we heel snel laten oplossen. Het gaat om werk van Enexis. Het energiebedrijf heeft een paal geplaatst en daarna een aannemer het gebied laten herstellen. Daarbij is er niet goed nagedacht, maar dat gaan ze nu oplossen."

Volledig scherm
Corné Broers bij de blindenstrook met hindernis.