Volledig scherm
Borden 'formaat zeehaven' aan de Piushaven. Foto Jan van Eijndhoven

Foutje: Piushaven heeft per ongeluk borden 'formaat zeehaven'

Vrij 12 juni: Rond de Piushaven zijn nieuwe borden geplaatst om het scheepsverkeer in goede banen te leiden. Maar de stadshaven valt bij de gigantische exemplaren in het niet. Zo ligt bij Villa Pastorie het halve terras opeens in de schaduw.

door Bas Vermeer

Michel Deneef, de eigenaar van de villa is boos (en dat is nog zacht uitgedrukt). "Qua grootte hoort dit bord bij de haven van Rotterdam thuis en dat zet men zonder overleg of communicatie neer. Het is geen gezicht en ik snap totaal niet hoe ze dit verzonnen hebben."

De borden staan op meerdere plekken rond de haven, zo is er een toren bij De Werf opgetrokken (zie foto 2).

Zeehaven
Bij de gemeente was er vanmorgen een spoedoverleg over de borden. "We hebben een normaal formaat borden besteld, maar er zijn borden geplaatst die bij een zeehaven horen", laat een gemeentewoordvoerder weten. "Het is de eerste keer in 35 jaar dat dit is misgegaan. Het plaatsen van de overige borden is gestopt en de borden die er al wel staan worden vervangen."
Begin volgende week gaat er een nieuwe bestelling de deur uit. De gemeente kan nog niet vertellen waar het is misgegaan.

Wegjagen
De borden veroorzaken meer deining in de anders zo kalme haven. Ook schipper John La Haye vindt ze buitenproportioneel, maar hij heeft nog een andere grief: "Die toren bij De Werf is onduidelijk. Maximum vaarsnelheid 5 km akkoord, geen golfslag veroorzaken ook, maar alleen voor vergunninghouders en verboden aan te meren? Dan jaag je passanten weg uit de stadshaven."

Het bovenste bord geeft aan dat je er niet mag aanmeren, maar wel voor anker mag gaan. "Terwijl het precies andersom is", zegt de schipper die cursussen geeft voor het behalen van vaarbewijzen. "Ik snap wel dat de gemeente wildgroei in de haven wil voorkomen, maar hiermee jaag je boten weg."

In die kritiek herkent de gemeente zich overigens niet. "Het is heel gebruikelijk dat zo'n bord er staat", laat de woordvoerder weten. "En dat is in 2014 nog met de schippersvereniging zo afgesproken."

Absurdisme
Overigens misstaan de borden niet in de 'stad van het absurdisme'. Waar borden vaker de wenkbrauwen doen fronzen.
Zo telde één paal in natuurgebied Moerenburg twee verschillende spellingen van Meierij. Twee keer fout. Veranderde de Bisschop Zwijsenstraat een tijdje in de Bisschop Zweissenstraat en wie naar De Pont wilde wandelen, liep kans te verdwalen.

Volledig scherm
Borden 'formaat zeehaven' aan de Piushaven. Foto Jan van Eijndhoven