Volledig scherm

Frietkaart: gids voor snackend Tilburg

Zo 21 apr: Twee geniale ideeën op één site: enerzijds recensies van snacks, anderzijds een 'frietkaart' met daarop besprekingen van (bijna) alle friettenten in Tilburg.
Ach, waar zouden we zijn zonder internet?

door Bas Vermeer

De site is van Tilburger Sjors Kleinsman (36), overdag werkzaam in de loonadministratie, bij nacht 'snackconnaisseur'. "Nederland heeft een hele mooie snackcultuur", vertelt hij. Daarom probeert Kleinsman een paar keer per week de site (die sinds drie maanden bestaat) te updaten met zijn ondervindingen.

Daarvoor is hij op zoek naar al het 'nieuwe of wonderlijke' van snackland. "Pas zag ik dat ze in Venlo bij een snackbar een frietei hebben. Dat is ragout met daarin een ei en dat dan weer gepaneerd, een soort van enorme bitterbal. Die moet ik eens uitproberen."

En het is een kenner, uit een recensie van La Trappe bitterballen: "Dan moet het wiel onder het mom van kwaliteit weer eens opnieuw worden uitgevonden. Zo jammer en zo onnodig. Nee, laat deze La Trappe ballen een voorbeeld zijn. Mooie diepe donkere nuances, zonder dat je het gevoel krijgt midden in de winter een stoofvlees bitterbal weg te happen."

Naast snacks staat er ook een frietkaart op de site, het werk van drie vrienden van Kleinsman die iedere week een andere snackbar recenseren. Ze testen alle friettenten, snackbars, fritures en cafetaria's in Tilburg (met uitzondering van de Reeshof en deelgemeenten).

Een voorwaarde: de core-business moet de verkoop van frieten en gefrituurde snacks zijn. De recensies hebben iets weg van de boeken van P.F Thomése:

Lucky Hill

28-02-2013: Lucky Hill is Lucky Hill, een licht in de duisternis voor aangeschoten wild. De vertrouwde plek waar de kebabhaters hun uitgaansavond afsluiten. Hoe vaak wij hier niet 's nachts gezegd hebben dat ze hier de lekkerste friet-pinda van de wereld hebben... Goed om dit nu ook eens nuchter te testen. Pluspunt: keuze uit dunne en dikke friet. Wij kiezen allen de dikke friet en die is, what's-in-a-name, dik in orde. De smulrol is gewoon een smulrol, maar de knoflooksaus die erbij zit verdient een tien met een griffel! Excellent! Over de huiskroket zijn de meningen verdeeld, maar hij ontvangt een krappe meerderheid aan voldoendes. Lucky Hill blijft Lucky Hill, een lichtpunt in de schimmige wereld van frietbakkers.

De Smickelaar

05-10-12: Wat een smerige kroket! Dunne frieten, prima qua smaak en krokantiteit. Satesaus en mayo een voldoende. Maar de gewone kroket, en daarin kan een cafetaria zich onderscheiden, was echt ondermaats. Geur, smaak en bite doen denken aan een volle stofzuigerzak met daarin onder andere een halverwege het ontbindingsproces verkerende muis.

De kaart is hier te vinden, en Culisjors schaart u onder 'de favorieten' natuurlijk.