Volledig scherm
Full Moon Festival 's middags, voor het feest 's avonds los ging © Niek Willems / BD

Full Moon Festival in de Muzentuin: geen volle maan, wel volle bak ambiance

Zo 10 juli: Een beetje liefhebber van techno en deephouse stond gisteren zijn danspasjes te vertonen tijdens het uitverkochte Full Moon Festival in de Muzentuin. Het jaarlijkse feestje heeft een vrouwelijk tintje: de organisatie bestaat uit alleen maar dames.

Door Niek Willems

Tilburg had wat te vieren dit weekend. Vrijdagavond luidden studenten de vakantie in tijdens de Eindejaarscantus op het Van Gend & Loosterrein. Ook het Full Moon Festival dient als afsluiter van het collegejaar. "Alle tentamens zijn voorbij, dus dit is het perfecte moment voor een feestje", vertelt organisator Mwana Rover.

Geen volle maan te bekennen tijdens het festival, maar dat mag de pret niet drukken. Het evenement is een ode aan een groot toeristisch strandfeest in Thailand. In de Muzentuin staat een hoofdpodium en een disco-stage. Wie even wil uitpuffen, kan neerploffen bij de waterpijplounge. Het terrein is versierd met felgekleurde linten. Er hangen paraplu's en elpees in de bomen.

Vorig jaar telde de organisatie 1.800 bezoekers. Dit jaar verwelkomde het Full Moon Festival maar liefst 2.200 mensen. Die worden één voor één gecontroleerd bij de ingang. Dat is ook nodig, zegt organisator Mwana Rover. ,,Het blijft techno, hè."

Alleen maar vrouwen
Het festival wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door studenten van de vrouwendisputen van Plato, Olof en Vidar. Een deel van de opbrengst gaat elke editie naar Free A Girl, een organisatie die jonge meisjes uit de prostitutie bevrijdt. Rover: ,,Het leek ons leuk om dit evenement te organiseren met een grote groep vrouwen. Dat sluit namelijk aan bij het goede doel. Ook omdat vrouwen niet zo vaak vertegenwoordigd zijn in de organisatie van een festival." Zonder mannen pakt het overigens prima uit, geeft ze aan. Een klein minpuntje: ,,Het is echt aanpoten om de hele week met hekken te sjouwen. Dan kan mannenkracht soms best handig zijn."

'Geen opgepompte lijven'
's Middags moet het Full Moon Festival nog op gang komen. Bezoekers zitten op het gras en genieten van een drankje. Rond 18.00 uur stroomt iedereen binnen. ,,Mijn eerste indruk: het is een mooie locatie en er is lekkere muziek", zegt bezoeker Simone Bos. Ze is fervent liefhebber van techno-feestjes. ,,Er hangt een ontspannen sfeer. Het is niet zo opgefokt als tijdens hardstyle-feesten, waar bezoekers met opgepompte lijven en zonder shirt rondlopen."

Ook bezoeker Ruben Malschaert is te spreken over het feest. ,,Het is een klein en intiem festival midden in het centrum. Dat is wel handig. De muziek is goed. Techno is een stijl die de mensen bij elkaar brengt. Het is fantastisch om te zien hoe iedereen in dezelfde vibe zit."

De prangende vraag: krijg je een beter georganiseerd festival met alleen maar vrouwen in de organisatie? Rover: ,,Een paar uur van tevoren waren we nog bezig met kleine versieringen. We letten echt op de details. Misschien dat mannen die soms over het hoofd zien."