Volledig scherm
Een eend aan de Piushaven. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt

Gastblog: Mismaakte haveneendjes

Za 29 okt: Echt superschattig om de eendjes in de haven te voeren. Het vriest immers al weken en al het eten dat ze normaal kunnen vinden is op. We nemen de kinderen mee, voor de gezelligheid, maar ook om te laten zien hoe je lief voor je omgeving moet zijn.

een gastblog van Jonas Kocx, natuurliefhebber en vader van 2, woont aan de Piushaven

Maar wacht… ik loog.
Het was zomer en er was méér dan genoeg te eten voor de watervogels. Sterker nog, de waterpest was een plaag en er werd geregeld gemaaid in de haven.

De kinderen zijn er soms bij wanneer de eendjes gevoerd worden. Dat wel, maar meer dan eens heb ik vader, moeder, opa of oma hele zakken klef witbrood - soms een hele mik - de haven in zien flikkeren, terwijl het kroost toekeek vanuit de buggy. Eerder verveeld dan gefascineerd.

Terwijl de eenden en meeuwen nog aan het schransen zijn, verdwijnt een groot deel van het brood al naar de bodem van de haven waar het kan gaan liggen rotten. Misschien dat er nog wat vissen blij mee zijn.

Wat denken mensen ermee te bereiken? Ik stoor me er aan. En dan verwoord ik me echt supernetjes.

Wat hier wordt bereikt? Ellende.

Dikke, verveelde, soms mismaakte eendjes die van gekkigheid niets beter weten te verzinnen dan elkaar te bevechten en verkrachten. Met meerdere mannetjes tegelijk, midden op het water een vrouwtje verkrachten tot deze zo lang zo weinig zuurstof krijgt dat ze verdrinkt.

Superschattig.

De krop van de eenden raakt verstopt, waardoor ze stikken. Ze krijgen last van overgewicht en waar een gezonde, wilde eend wel 15 jaar oud kan worden, worden onze schattige haveneendjes vaak niet ouder dan 2 jaar. Maar ach, we kunnen ze missen, want op natuurlijke wijze sterven er veel te weinig. En van natuurlijke selectie is ook geen sprake meer: neef en nicht, het vrijt allicht. Wat er ronddobbert zijn genetisch beperkte eendjes, waarvan de kleur van het verendek al niet meer overeenkomt met dat van een gezonde wilde eend.

Want: een eend eet geen brood! Een eend eet gras, of waterpest, larven, insecten, eikels, graankorrels (dat dan weer wel, maar geen brood!) Net zoals de leeuw gnoe eet zonder pepersaus. En een duif eet ook helemaal geen friet, maar zaden, bladeren, bessen en knoppen.

En als we dat de dieren dan toch te vreten geven, worden ze net als de mens op een dieet van frikadellen, soep uit blik, cola en chips.
Dik, lui, verveeld en somber.

Blogs