Volledig scherm
De Willem-II-straat in Tilburg. © Niek Willems

Gatenkaas in Willem II-straat: ondernemers hopen op betere tijden

Za 23 jul: De Willem II-straat oogt een beetje treurig door een aantal leegstaande panden. Hoe denken de overgebleven ondernemers over de toekomst van de ooit zo levendige winkelstraat?

Door Niek Willems

Het is een van de mooiste winkelstraten van Tilburg, maar door een flinke leegloop lijkt het tegenwoordig net een gatenkaas. Neem de rechterkant na de Heuvelstraat-zijde: die staat voor een groot deel leeg. Zaken als Mugs & Muffins, Lódz, Vicomputer en lingeriezaak Van Iersel besloten er een punt achter te zetten. Of zochten hun heil elders.

Slager Jean-Maurice LeJeune heeft best een creatieve oplossing bedacht om de leegstand te maskeren: "Ik zet mijn busje 's ochtends voor de deur van mijn zaak, zodat ik die lege panden aan de overkant niet hoef te zien. Het is zo'n zwart gat; dan kun je maar beter tegen een busje aankijken." Ook Ron Meijboom van speelgoedwinkel Het Zingende Nijlpaard wordt er niet blij van. "De vrolijkheid is er een beetje vanaf. Op koopavonden gaan veel ondernemers hier eerder dicht. Dat is best jammer. Maar ja, de tijden veranderen."

Huur omlaag
Wat moet er gebeuren om de Willem II-straat in ere te herstellen? "De reden dat het hier leeg staat, is dat de huur van een aantal panden veel te hoog is", aldus Meijboom. "Het voormalige pand van Van Iersel tegenover staat nu al een tijdje leeg. Het is vrij groot en heeft een laag plafond. Dat is niet handig. Ik zou zeggen: deel het pand in tweeën en stop er twee ondernemingen in. Zo hoeven ze minder huur te betalen. In deze straat moet je het sowieso niet hebben van de grote winkelketens. Zet in op catering of winkels waar ze exclusief eten verkopen. We hebben al een bakker, een slager en een zaak met exclusieve pasta's. Ik zou hier tegenover wel een goede kaasboer willen zien."

Jean-Maurice LeJeune is het met hem eens. "Geef ondernemers wat adem om iets op te bouwen en zet er kleine speciaalzaken neer. We hebben al genoeg Kruidvatten. Maak de straat toegankelijk voor autoverkeer. En zet de bomen niet in een bak, maar gewoon in de grond."

Vergeten
Daarnaast zou de gemeente de Willem II-straat best wat meer mogen koesteren, geven ondernemers aan. Volgens bedrijfsleider Daniël Beversluis van Nedgame heeft de gemeente sinds de bouw van het Pieter Vreedeplein weinig oog voor de straat. "De Pieter Vreedestraat is supergoed verlicht, maar de Willem II-straat totaal niet. In de winter lijkt het hier net een zwart gat. Dat nodigt totaal niet uit. Officieel mag je ook geen vlaggen ophangen, want dat verpest het straatbeeld. Het is soms net alsof de gemeente het er om doet."

Positief
Maar er is nog hoop, zeggen de ondernemers. Neem nou de komst van Zara in het voormalige pand van MEXX. Meijboom van Het Zingende Nijlpaard: "Daar ben ik blij om. Alleen wel jammer dat ze besloten om geen ingang te maken aan deze straat, maar in de Heuvelstraat. Dat kon voor wat meer traffic zorgen." Volgens Randy Hoekwater van koffiezaak Kaldi gaat de Zara veel mensen trekken. Een goed teken, vindt hij. Toch ziet hij het liefst kleine ondernemers in het centrum: "Grote winkels hebben we al genoeg. Mensen zijn juist op zoek naar persoonlijke aandacht. Ik ben blij dat de NWE Vorst er nog zit. Daar komen best veel mensen op af. Of neem de Marokkaanse winkel hier schuin tegenover, die bestaat ook al heel lang. En het voormalige pand van La Guitarra is binnenkort weer bezet. Dat is goed nieuws." Beversluis van Nedgame hoopt dat de nieuwe Willem II-passage voor veel aanloop gaat zorgen. "We hebben mazzel met de tunnel. Maargoed, winkels moeten het natuurlijk ook hebben van mond-tot-mondreclame."

Meijboom van Het Zingende Nijlpaard denkt regelmatig na over de toekomst van zijn winkel. "Ik zit nu 33 jaar in de straat en over een aantal jaren ga ik afbouwen. Maar hoe ga ik mijn zaak verkopen als er niemand is geïnteresseerd? Het zijn woelige tijden, maar het is niet alleen maar negatief. Er zijn ook veel klanten die hier bewust komen winkelen omdat ze willen dat zaken als deze blijven bestaan. Maar toch, als ik nu zou gaan ondernemen, dan zou ik nooit met een winkel beginnen."