Volledig scherm
De fiets uit het filmpje. In dezelfde rij nog vier verkeerd gestalde fietsen, allemaal met lekke band.

Gebruikers stationsstalling Tilburg melden zich: 'Ook mijn fietsband was lek'

TILBURG - Vijf gebruikers van de Tilburgse stationsstalling geven - los van elkaar - aan dat rond afgelopen weekeinde een band van hun verkeerd geparkeerde fiets is lekgestoken. Het onderzoek van de gemeente heeft ondertussen geen nieuwe inzichten opgeleverd 'maar er is nadrukkelijk geen ontoelaatbaar gedrag geconstateerd'.

door Bas Vermeer

De vijf gebruikers aan het woord:

Claudia Hertzer
"Mijn achterband is vrijdagmiddag op het station lek geprikt, ik had hem verkeerd gestald. Tussen rij 5 en 6 is een opening achteraan. Daar mag je je fiets niet neerzetten, maar ja, ik had haast. Zaterdagmiddag was ‘ie helemaal plat. Ik heb mijn band nog niet grondig geïnspecteerd, maar ik kreeg ‘m niet eens opgepompt.”

Malu Hanssen
"Dit is mij afgelopen vrijdag op het station ook overkomen. Ik weet zeker dat mijn band lek is geprikt, maar ik kan het niet bewijzen. Normaal plaats ik mijn fiets altijd netjes in het rek, dan is er niks aan de hand. Vrijdagochtend was ik laat voor mijn trein dus heb ik de fiets aan de zijkant van een rek aan de achterkant geplaatst. ‘s Avonds was mijn band lek en ik zag aan de zijkant dat meer fietsen een lekke band hadden. Dat vond ik gek.”

Esmée de Neijs
"Ik had mijn fiets er sinds vrijdagmiddag staan en aan het begin van de maandagavond wilde ik hem weer meenemen. Het resultaat: een achterband vol gaatjes. Dat zag ik duidelijk bij het oppompen, de band was nat: het water borrelde er uit. De fiets stond in de stalling, maar niet in de beugel. Er is nu eenmaal weinig plaats om hem goed weg te zetten.”

Yuri Adriaans
"Ik heb mijn fiets er donderdag gestald. Niet in een stalling, maar tussen twee fietsen in. Het was niet hinderlijk voor anderen omdat er veel ruimte tussen de twee fietsen was. Daarnaast was het een heel druk tijdstip waardoor geen enkele stalling vrij was. Vrijdagavond haalde ik mijn fiets weer op en had hij een lekke band, er was duidelijk gestoken. Ik ben er vrij boos over.”

Sylvia Vugts
"Mijn dochter is dit maandag waarschijnlijk ook overkomen. We dachten aan kwajongensstreken. Ze had haar fiets tussen twee andere fietsen neergezet omdat ze anders haar bus niet haalde. Dat hoort inderdaad niet maar moet daar je band voor lek gestoken worden?”

En er kwamen nog meer reacties binnen, een bloemlezing:

Eline (achternaam bekend bij de redactie).
"In de afgelopen vier weken heb ik drie keer een platte band gehad. De eerste keer is het mij pas thuis opgevallen, waardoor ik niet met zekerheid kan zeggen dat dit op het station gebeurd is. De andere twee keren ben ik er echter zeker van dat het lek op station Tilburg is ontstaan. Ik stalde de fiets daar netjes in de stalling, maar niet in de fietsgoot. Dat is in principe verkeerd ja.

Donderdagavond kwam ik terug van mijn werk en bleek mijn band lek. Na hem meteen naar de fietsenmaker te hebben gebracht (waar ik stampei heb lopen maken omdat ik er van overtuigd was dat het lag aan de kwaliteit van de band die zij er twee weken daarvoor opgezet hadden), kon ik weer op de fiets. Maar wat denkt u? Ik kom maandagavond op het station en wéér een lekke band. Hoewel ik natuurlijk niet kan aantonen dat mijn band meermaals is lek geprikt door de zogeheten fietsbeheerders, vind ik het wel een raar verhaal. ”

Floortje Buitelaar
"Dit probleem is mijzelf helaas ook overkomen. Op 10 november had ik mijn fiets 4 uur verkeerd geparkeerd in de fietsenstalling het station. Toen ik terug kwam was mijn fiets verplaatst en mijn voorband lek. Mijn huisgenootje had die ochtend de medewerkers van de fietsruimingsdienst gezien in de stalling. Op datzelfde moment liep er een ander meisje met een lekke achterband de fietsenstalling uit. Mijn binnen en buitenband moest vervangen worden. In het artikel staat dat er geen klachten bij de gemeente over zijn binnen gekomen, maar ik heb aangifte bij de politie gedaan.”

Dennis Maaijen
"Dit is bij mij ook gebeurd, op dezelfde plaats in het weekend van 17 oktober. Ventiel eruit gedraaid en mijn band lek. Mijn fiets had ik niet ‘netjes’ in de stalling gezet maar iets erbuiten omdat er geen plek was. De dag erop stond hij in het rek maar wel met mijn band lek op dezelfde wijze als in meerdere reacties beschreven.”

Yvette van Bodegraven
"Mij is het de afgelopen drie jaar zeker vier keer overkomen. In mijn haast zette ik de fiets aan het einde van het rek, niet in de beugel, maar zo dat hij niemand in de weg stond. En jawel hoor, op hoge poten kwam er een man van de opruimingsdienst eraan. Hij commandeerde mij de fiets ergens anders te zetten en wel op zo’n toon dat ik hem volledig negeerde en doorliep om de trein te halen. Toen ik ‘s avonds terug kwam inderdaad een lekke band. Wat ben ik blij met dit filmpje, laat de gemeente niet zo naïef zijn en verantwoording nemen.”

Nina Giampaolo
"Mijn band is daar vorig jaar ook lek gestoken toen mijn fiets niet netjes in de beugels stond. Had toen ook al mijn vermoedens. Heeft het zin om dit ergens te melden, al is het maar ter bevestiging dat dit dus vaker gebeurt?”

De gemeente in haar reactie:
“Het aangekondigde onderzoek is inmiddels afgerond en heeft geen nieuwe informatie of inzichten opgeleverd. De gemeente Tilburg en Diamant-groep, waar de medewerkers van de AFAC onder vallen, betreuren het dat een aantal gebruikers van de betreffende fietsenstalling afgelopen vrijdag is geconfronteerd met een lekke band.

Wij hebben echter nadrukkelijk geen aanleiding om te mogen veronderstellen dat dit het gevolg is van ontoelaatbaar gedrag door medewerkers van AFAC. Onderzoek heeft bovendien opgeleverd dat er op dit moment in betreffende stalling geen sprake is van een buitengewoon aantal lekke banden bij gestalde fietsen.”

Bekijk ook de video die Johan van de Sanden maakte en de reactie vanuit Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC).

Volledig scherm
Beeld uit het filmpje van Johan van de Sanden

Blogs