Volledig scherm
'Vuilstort Zomerstraat' © Bas Vermeer

Gemeente heeft er de buik vol van: camera's op drie afvaldump-hotspots

Woe 11 apr: Smerige matrassen, lekkende vuilniszakken, rottend vlees en stank. De gemeente is helemaal klaar met de stort van vuilnis bij de Zomerstraat, het Burgemeester van de Mortelplein en Pater van den Elsenplein. Er worden camera's geplaatst. 

door Bas Vermeer

Die drie plekken zijn sinds jaar en dag de 'hotspots der hotspots' als het om afvaloverlast gaat, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Er wordt meer afval gedumpt dan de directe omwonenden kunnen produceren. ,,Dan hebben we het niet over een vissenkom die er zomaar gedumpt wordt, soms gaat het om complete bankstellen die mensen daar neerzetten."

Bende

Volledig scherm
Vuilstort Zomerstraat © Bas Vermeer

Dat het rond de ondergrondse vuilcontainers Zomerstraat vaak een bende is, hebben we hier al een paar keer gesignaleerd. Eind 2016 bijvoorbeeld of juli vorig jaar. Destijds erkende een woordvoerder van de gemeente  het probleem. Er werden stickers geplakt, borden neergezet - ook in het Engels - om mensen op de regels te wijzen. Daarnaast werd er meer gecontroleerd. Maar het probleem blijft. 

Afgelopen maandag werd bijvoorbeeld nog een man uit West Maas en Waal (nogal een eindje uit de richting) aangehouden omdat hij afval probeerde te dumpen bij de Zomerstraat. Toen de man werd gesnapt, probeerde hij het afval nog terug te leggen in zijn auto

De gemeente gaat eind deze maand bij de Zomerstraat, het Burgemeester van de Mortelplein en Pater van den Elsenplein camera's installeren. Die moeten ervoor zorgen dat er geen afval meer illegaal wordt gedumpt. 

Maar verder?

Maar het probleem speelt op meer plekken: de Bijsterveldenlaan, Koolhovenlaan en in het Kromhoutpark om er een maar een paar te noemen. Volgens de gemeentewoordvoerder is het probleem daar nog niet zo nijpend als op de drie plekken waar nu camera's komen. ,,We houden die plekken wel in de gaten."

Het CDA stelt ondertussen vragen aan het college van B en W. De partij kaartte het probleem eerder aan en stelt nu vast dat de situatie niet is verbeterd. ,,Steeds vaker worden deze milieuparkjes in woonwijken, zoals in het Kromhoutpark, gebruikt om restafval, waaronder chemisch afval te dumpen. Dit verstoort het beeld van de omgeving, nodigt anderen uit tot soortgelijk gedrag en leidt tot schade aan het milieu." De partij wil weten wat de gemeente concreet gaat doen aan het probleem.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement