Volledig scherm
Maarten van Vlerken snijdt een varken van marsepein aan. Foto Jan van Eijndhoven

Gestolde tijd: „Je ziet amper nog iets feestelijks in de etalages"

Za 19 nov: Door geen raam in de stad tuurden meer blikken vol verlangen dan door dat van banketbakkerij Van Vlerken.

door Bas Vermeer

Generaties Tilburgers staarden er doorheen. Klein grut met snottebellen, groot geoogd voor de etalage vol figuurtjes van marsepein en chocolade. Datzelfde grut, maar dan volwassen, en wellicht ietwat melancholisch, met eigen kroost op de arm.

1903
Het is een traditie om tijdens de donkere maanden bij de etalage van de banketbakkerij te gaan kijken. Eigenaar Maarten van Vlerken (66) bestiert de zaak nog zoals zijn vader en opa dat vóór hem deden. Sinds 1903 bestaat de bakkerij. De etalage wordt al decennialang tijdens sinterklaas en kerst ingericht met een kleurrijk schouwspel.

„Hier wordt sinterklaas nog écht gevierd”, zegt Van Vlerken. Er liggen pieten, bitterballen en een heel varken voor het raam. Het is allemaal opgetrokken uit marsepein. Op 6 december maakt alles plaats voor een kerstschouwspel. Waar zie je dat nog in de stad? „Eigenlijk nergens meer”, verzucht Van Vlerken. „Zó jammer. Vorig jaar liep ik op tweede kerstdag door de Heuvelstraat. Je ziet amper nog een kerstboompje of iets feestelijks in de etalages.”

Gestolde tijd
De banketbakkerij is een klontje gestolde tijd dat in het stadshart is blijven steken. Zoals Arrow Hobbyshop in de Noordstraat – met de wonderlijke etalages – dat tot een paar jaar terug was.

De zwartepietenstrijd die buiten woedt is hier stilletjes voorbijgegaan. Zijn klanten hebben het er niet over. „Een kul-discussie, sorry dat ik het woord gebruik”, zegt Van Vlerken. „Het is een kinderfeest, mensen vergeten dat blijkbaar.” Ja, zijn Pieten zijn nog steeds zwart. Maar goed, dat zijn de Sinterklazen op de schappen ook. Hij glimlacht: „Van chocola.”

Varkenspoten
De buitenwereld druppelt mondjesmaat binnen: het ambacht bleef min of meer hetzelfde, al neemt het eindproduct soms nieuwe vormen aan. Van Angry Birds in marsepein of een frikandel speciaal van snoepgoed. Maar in de etalage liggen ook flinke varkenspoten van suiker. „Typisch Tilburgs”, vertelt Van Vlerken. Die maakte zijn opa al. ‘Het waarom’ van de dierenpoten van snoepgoed is verloren gegaan in de tijd.

En nee, ook al kleefden generaties aan het raam, het hoeft niet extra vaak te worden schoongemaakt. Tilburgs grut wordt nog steeds goed opgevoed.