Volledig scherm
Het Indicia-pand voor de ingreep, 'exces'.

Gevel-soap Spoorlaan ten einde: het verschil tussen 'exces' en 'geen exces'

Vrij 24 juni: Dus. Wisselt u even tussen de foto's van deze blog. Foto 1: 'exces', volgens de omgevingscommissie. Foto 2, de huidige stand van zaken, is 'geen exces'. En daarmee is de gevel-soap aan de Spoorlaan na bijna drie jaar gesteggel ten einde.

door Bas Vermeer

Hoe zat het ook alweer?

Gaan we terug naar 2013. 'De bestickerde gevel aan de Spoorlaan 350 moet in zijn oude staat worden hersteld', pleit de Projectgroep Naoorlogs Erfgoed Tilburg. De omgevingscommissie - die het uiterlijk van de stad bewaakt - stelt de groep in het gelijk.

Het oordeel van de commissie luidt 'dat de bestickering afbreuk doet aan de architectonische waarde van het gebouw dat oorspronkelijk een chique uitstraling had met een natuurstenen gevelafwerking (passend bij de gewenste uitstraling en het karakter van de Spoorlaan).'
Plus: de 'gehele gevel is nu te lezen als reclame'.

Soap
En aldus start de gevel-soap.
- Waarin de gemeente Indicia sommeert om de bestickering te verwijderen (op straffe van een dwangsom van 2.000 euro per week).
- Verwijt de VVD de gemeente 'onbehoorlijke bestuur'.
- Tekent Indicia formeel beroep aan en zoekt de burgemeester een compromis.
- En februari dit jaar krijgt Indicia uitstel, om voor de zomer een nieuw ontwerp bij de omgevingscommissie in te dienen.

Verliezers
De omgevingscommissie oordeelt dat het nieuwe ontwerp - deze dagen aan de Spoorlaan te zien - 'geen exces' is. Wat er dus op neer komt dat het rode vlak aanstoot gaf. Oh, en dat pijltje aan de rechterkant.

Pardon? (Of beter: de fuck?)

Met de directeur van Indicia gebeld. Die is in ieder geval 'heel blij' dat het ontwerp is goedgekeurd. Een minieme ingreep? "Niet gezien wat het ons financieel heeft gekost om de gevel aan te pakken", zegt hij. "Het aanstootgevende deel is verwijderd." Hoe hij op de kwestie terugkijkt? "C'est la vie", klinkt het gelaten.
En daar blijft het - wellicht wijselijk - bij.

Indicia is de originele gevel kwijt en de Projectgroep Naoorlogs Erfgoed is ook geen steek verder. Om nog maar te zwijgen van alle tijd en moeite de hele kwestie heeft gekost.

Scharen we in de categorie: 'alleen maar verliezers'.

Volledig scherm
En nu: 'geen exces'

Blogs