Volledig scherm
De Ghost Tour in Tilburg. Foto Marie-Thérèse Kierkels/BeeldWerkt

Ghost Tours: lugubere verhalen tussen kerkhof en Spoorzone

Di 1 nov: Het is deze maandagavond aangenaam mild herfstig. Toch voelt het wat onguur aan en dat is niet alleen omdat het verzamelpunt gesitueerd is bij de ingang van het kerkhof op de Bredaseweg. Het is vanavond de showcard van de Tilburgse editie van Ghost Tour Nederland.

door Ko de Laat

Erik en Anne Timmerman, theatermakers onder de naam Erik en Anne Entertainment, hebben deze wandeltocht opgezet. Een tocht langs plekken die Tilburgse horrorverhalen herbergen.

Met Anne als een gothic gastvrouw of, zoals aangekondigd, Sinistere Gids. Maar is het werkelijk Anne Timmermans die schuilgaat achter deze erfgooier van Morticia Adams?

"Veel research voor deze tocht is gepleegd door Anne, die er vanavond niet is", zegt Bram Limberger in zijn inleiding.

Limberger is de man achter Ghost Tour Nederland. De griezelwandelingen winnen stad na stad terrein. Zo ook in Tilburg dus.

Graven
"Tilburg, de stad van de kunst en muziek en vooral zijn florerende textielindustrie", benoemt de Sinistere Gids deze Ghost Tour-locatie. "Maar vanavond laat ik u de duistere kant van Tilburg zien die men liever zou verzwijgen. Vanavond zwijgen de graven niet. Er zijn kwade entiteiten die liever niet willen dat ik hun geheimen prijsgeef."

Deze ietwat bombastische omschrijvingen, gedeclameerd op orakel-achtige toon, zijn kenmerkend voor de verteltrant van De Sinistere Gids, van wie gesuggereerd wordt dat zij níet Anne Timmermans is. Maar wie zij dan wel is? Die wetenschap is voorbehouden aan degenen die zich op deze wandeltocht wagen.

Troosteloosheid
Het is een tocht, die zich uitstrekt van de Bredaseweg tot de Spoorzone, waarbij de uitgestorven Heuvelstraat en de omgeving van het stadhuis in hun troosteloosheid op maandagavond uitstekend dienst doen als decor van deze horrortocht. Je krijgt het er gratis bij.

"Ik wil u vragen om goed op te letten bij het oversteken, ik wil niet dat u onderdeel wordt van mijn tour", gebiedt de gids. Om na het oversteken te vragen: "Heeft iedereen het gered? Jammer..."

Edgar Allan Poe
De verborgen griezelverhalen van Tilburg bewegen zich op de grens van fictie en realiteit. De ijselijke gebeurtenissen worden toegeschreven aan bestaande locaties. Iconen als Marietje Kessels, Willem II en Cees de Sloper komen langs, alsook de HBS waar ooit Vincent van Gogh op zat. Maar ook een recentelijk verdwenen kledingzaak op de Schouwburgring blijkt een Edgar Allan Poe-achtig verhaal in zich te hebben. Waar een naburig kunstwerk een rol in speelt. Maar wat je erover vertelt is algauw een spoiler.

Het bijna twintigkoppige gezelschap - zowat het maximale aantal voor deze tocht - gaat er in elk geval helemaal in mee. De stemming is geanimeerd in de overbruggende meters van het ene verhaal naar het andere. En gewijd op de momenten waarop de volgende stadssage verteld wordt. Al is het relativerende gegrinnik zelden ver weg. Dat mag ook.

Verwarring
De ultieme verwarring wordt niet behaald deze avond. Dat is het moment waarop het onderscheid tussen theater en het leven van alledag wegvalt. Dat je gaat twijfelen of de straattaferelen die je ziet erbij horen of niet.

Bij het stadhuis lijkt het er heel even op als er wat spookachtige types komen aangefietst. Maar dat zijn gewoon enkele lafhartig gemaskerde hanggroepjongeren die aandacht proberen te trekken. Teveel eer om daar nog wat over te zeggen. Behalve dan dat ze spoedig afdruipen.

De kracht van het verhaal overwint ook hier.