Volledig scherm
Een feestje van Gin Fizz in de Oranjestraat.

Gin Fizz: na de horecazaak nu ook een platenlabel 'voor Tilburgs talent'

Vrij 26 aug: Een bijzondere dag voor de Tilburgse horecazaak Gin Fizz. De club heeft sinds vandaag een eigen platenlabel: Gin Fizz Recordings. "Er is heel veel talent in de stad, maar dat blijft vaak onopgemerkt."

door Bas Vermeer

Het nieuwe platenlabel richt zich op Tilburg. "We zijn een cultuurstad met héél veel muziektalent, kijk maar naar de underground scene", zegt Gin Fizz-eigenaar Sam van Nieuwamerongen (25). "Tilburg heeft creatieve opleidingen, de Rockacademie bijvoorbeeld, maar voor beginnend talent is het moeilijk voet aan de grond te krijgen. Stuur als nieuwkomer een mail naar een label en ze scrollen je naam zo voorbij omdat je onbekend bent."

Liefde
Zo is collega-labeleigenaar Jelle Meeuwsen (27) al jaren muziek aan het produceren. "Je mailt je een slag in de rondte, werkt aan contacten terwijl je eigenlijk alleen bezig wil zijn met het creatieve proces. Dat is zonde." Met het label willen ze de schakel vormen tussen de artiest en de industrie, sinds vandaag staat er een voorproefje online. Gratis, want Gin Fizz Recordings begint klein: "We willen niet te hard van stapel lopen, het is echt ontstaan uit de liefde voor muziek."

De samenwerking tussen de twee is een gevalletje: 'hoe raar het leven soms kan lopen'. Van Nieuwamerongen en zijn broer namen café Het Elfde Gebod over van hun ouders. Daarna kwam de horecazaak om de hoek - in de Oranjestraat - leeg te staan. De broers besloten er anderhalf jaar terug een in gin gespecialiseerde zaak te beginnen, waar 's avonds dj's draaien.

Opknappen
Tijdens het opknappen van de grauwe Oranjestraat, nog voor de opening van Gin Fizz, had de bij de renovatie betrokken kunstenaar Tom de Meer de muziek van Meeuwsen opstaan. "Ik zei meteen 'hé, dat past perfect bij Gin Fizz'", blikt Van Nieuwamerongen terug. Hij vroeg Meeuwsen tijdens de opening op te treden. "Ik had tot die tijd alleen nog maar muziek geproduceerd, ik was echt zenuwachtig", blikt de dj terug.

Inmiddels is Meeuwsen een vaste dj op de vrijdagavond. Ook Gin Fizz heeft de draai gevonden, vertelt Van Nieuwamerongen. "Het is gelukt om een heel leuke doelgroep hier op te bouwen. Liefhebbers van dance. In de weekenden hoor je hier bijna meer Engels en Spaans van de internationale studenten dan Nederlands." Hij glimlacht: "Goed voor het vakantiegevoel."

De eerste release was vandaag, de oprichting van het label wordt vrijdag 2 september gevierd in Gin Fizz. "Met om klokslag middernacht veel bubbels."