Volledig scherm
De roze terras-container. Foto Jeroen de Jong/BeeldWerkt

Groen parkje, roze container: meer kleur aan het NS-Plein

Di 30 aug: 'Tijdelijk? Laat staan, laat staan", zegt Laurens Horemans. De student leunt op het stuur van zijn fiets en neemt de roze terras-container aan het NS-Plein nog eens goed in zich op. "Tilburg kan wel wat kleur gebruiken. Iets meer durf. Dit is een hartstikke leuke toevoeging voor de straat."

door Bas Vermeer

Het onderwerp van gesprek is de container die voor het Thaise restaurant Aim Aroy staat. De container werd roze geschilderd en omgebouwd tot rondreizend terras. Binnenin is het knus, toch kan er een man of twintig terecht.

Bezoekers trekken
Het terras staat er sinds een maand, schat Aim Aroy-eigenaresse Jam Phantani. "Heel veel mensen maken er gebruik van, iedere avond zitten er klanten. Het ziet er gewoon erg leuk uit."

De container is één van de manieren om meer bezoekers naar de winkellinten Korvel en Besterd te trekken. Al jaren staan de linten (van oudsher de wegen die de stadsdelen van Tilburg met elkaar verbinden) onder druk. In 2010 werd er een lintenmanager aangetrokken om - kort door de bocht - meer leven in de brouwerij te brengen.

'In de lift'
De container maakt deel uit van een reeks 'pop-up interventies die op korte termijn meer bezoekers naar Korvel en Besterd moet trekken'. Het Tilburgse Buro013 – eerder betrokken bij het ontwerp van het Ketelhuis aan de Burgemeester Brokxlaan – ontwierp de reizende terras-container.

De Besterd ziet sowieso al in de lift, constateert buurtbewoner Albert de Laat bij de container. Hij wijst op het NS-Plein ietsje verderop: "Dat was een lelijke parkeerplaats met auto's, ze hebben er een groen parkje van gemaakt." De 61-jarige woont al een jaar of twintig in buurt. "We klagen graag over de gemeente, want het lag hier járen open, maar het is er wel op vooruit gegaan." De container mag er wezen, klinkt het. "Het leidt mooi af van het lelijke spoorviaduct."