Volledig scherm
Vanaf het tijdelijk busstation aan de Brokxlaan vertrekken zondag de bussen. © Jan van Eijndhoven/Willem Buijs

Grootscheepse verhuizing busstation Tilburg: andere locatie en reistijden, overlast valt mee

Di 5 dec: Het Tilburgse busstation verhuist voor één jaar naar de andere kant van het spoor. Wat de busreiziger van die verplaatsing merkt? Niet veel. De grootste verandering is de locatie, verder lijkt de overlast – over het algemeen – wel mee te vallen. 

door Bas Vermeer

Alles wat aan de Spoorlaan-zijde op het welbekende busstation staat, wordt deze week beetje bij beetje naar het tijdelijke busstation aan de Brokxlaan-zijde verplaatst. Van de bushokjes, bankjes tot aan de vuilnisbakken. 

Vanaf zondagochtend vroeg is het nieuwe, tijdelijke, busstation aan de andere kant van het spoorlijn in gebruik. Een jaar lang arriveren en vertrekken de stad- en streekbussen vanaf die locatie. In de tussentijd wordt het busstation aan de Spoorlaan van kop tot teen gemoderniseerd. 

Veranderingen

Qua wandeltijd merkt de treinreiziger eind deze week in ieder geval niet veel van de verhuizing. Met een stopwatch in de hand is het vanaf de OV-poortjes 1 minuut en 20 seconden wandelen naar het oude vertrouwde busstation. De tocht naar het busstation aan de Brokxlaan duurt een seconde of 10, 20 langer.  

Misschien dat mensen even moeten wennen aan het nieuwe busstation. Ze kijken opeens uit op de polygonale loods waar horecagelegenheid EVE zit, dan net twee dagen officieel open. Ook is het tijdelijke busstation fors groter. 

(Verhaal loopt onder de afbeelding door)

Volledig scherm
Indeling tijdelijk busstation. © Willem Buijs

Vertrektijden

Aan de Brokxlaan is er een nieuwe indeling van de opstaphaltes. Doordat de bussen via de Burgemeester Brokxlaan naar het tijdelijke busstation rijden, vervallen alle haltes op de Spoorlaan.

De stadsdienst in Tilburg blijft qua lijnennet verder grotendeels ongewijzigd. Wel wijzigen de vertrektijden door de verplaatsing van het busstation. ,,Daar wordt wat mee geschoven", vertelt een woordvoerder van Arriva. ,,En een enkele busrit zal een minuutje langer of korter duren. Maar eigenlijk zijn de veranderingen, op de locatie na, minimaal."

Alleen Lijn 1 (ETZ Elisabeth – Centraal Station – Noord) kent een grotere wijziging. Op werkdagen tussen 9.00 en 14.00 uur krijgt die lijn een kwartierdienst in plaats van een 10-minutendienst en rijden er dus minder bussen.

Om reizigers te helpen met de veranderingen lopen er deze week op verschillende dagen teams in rode jasjes rond. En op twee dagen wordt een koffiekar ingezet met gratis koffie, chocomel en thee. 

En weer terug...

Over precies een jaar mogen de busreizigers en bussen weer terug naar de vertrouwde stek aan de Spoorlaan. Al zal die locatie tegen die tijd niet meer zo vertrouwd zijn: komend jaar wordt daar een modern busstation uit de grond gestampt. In januari start de sloop van appartementencomplex Tilburion, een maand of twee later begint de aanleg van het nieuwe busstation.

Het busstation wordt een stuk breder en langer dan het huidige. Bij de nieuwe perrons worden reizigers, voetgangers en bussen beter gescheiden. Dat moet een eind maken aan de soms rommelige en gevaarlijke situaties van de huidige locatie. Daarnaast wordt het nieuwe station geheel overdekt, krijgt het veel groen in de binnentuin én is er een wachtruimte voor chauffeurs/annex horecaruimte.

Er is haast geboden: in december 2018 moet dat station klaar zijn. Dat is zo afgesproken met busvervoerder Arriva. Zo’n verplaatsing heeft grote impact op de dienstregeling en kun je, laat een woordvoerder van de gemeente weten, daarom maar één keer per jaar doen.

Volledig scherm
Ontwerp voor het nieuwe busstation. © Cepezed
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs