Volledig scherm
Uit eten. © BeeldWerkt

Helaas, nog geen Michelinster voor Tilburg

Ma 11 dec: Neen, helaas. Terwijl Tilburg de afgelopen jaren grote sprongen maakte op culinair gebied, zit een Michelinster er nog altijd niet in. 

door Bas Vermeer

De uitreiking van de sterren vond maandagmiddag plaats in het De La Mar-theater te Amsterdam. Daar werd de rode gids 2018 gepresenteerd. Een momentje waar veel koks en eigenaren van restaurants met knikkende knieën naar uitkijken.

Kanshebber

Terwijl andere grote Brabantse steden met sterren kunnen pronken, moet Tilburg het ook in 2018 zonder stellen. Breda heeft een restaurant met één ster, Den Bosch heeft er twee en Eindhoven maar liefst vier. 

Monarh wordt al jaren op rij kanshebber genoemd. Eind vorig jaar werd het restaurant nog door Volkskrant-recensent Mac van Dinther (toch een grote naam op culinair gebied) als ster-aspirant beschouwd. Maar dat werd toen niet verzilverd. 

Kok Verhoeven, Hofstede de Blaak, De Houtloods en L'Olivo zaten sowieso al niet meer in de race. Die kregen vorige maand een Bib Gourmand. Je kunt geen Bib én een ster hebben. 

Zaligmakend?

Ach ja, het is ook niet zaligmakend. Chef-kok en eigenaar Ueli Rohrer van het Tilburgse restaurant La Petite Suisse had - naar eigen zeggen - in de jaren '80 al een ster kunnen hebben. Maar dan moest 'ie wel de fondue van de kaart halen en dat wilde de koppige kok niet

Anderzijds zet zo'n notering zet Tilburg wel op de kaart, weten eigenaren en koks uit het culinaire veld. 

Lijstjes

De bekendmaking van de Michelinsterren wordt voorafgegaan door nogal wat andere lijstjes. Zo sleepten Kok Verhoeven, Hofstede de Blaak, De Houtloods en L'Olivo vorige maand dus wederom een Bib binnen (ook wel de 'halve ster' genoemd).  

In oktober verscheen de top 500 van restaurantgids Lekker met daarin Monarh (voor het eerst), De Houtloods, Auberge Du Bonheur en Hofstede de Blaak. Die maand kwam ook de GaultMillau-gids uit met daarin Taste, Hofstede en Auberge.

Die ster komt er nog wel. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement