Volledig scherm
Schipper Leendert Florusse is met zijn Helena Jacoba ‘thuis’ in Tilburg. © Jan van Eijndhoven / Beeld Werkt

Helena Jacoba verlaat de Piushaven: 'Gemeente is volstrekt bizar bezig'

Vrij 6 apr: De 'oude dame' Helena Jacoba krijgt geen vaste ligplek in de Piushaven, maar haar schipper laat het er niet bij zitten. Die stapt naar de rechter: ,,Ondanks toezeggingen moet ik weg.''

door Bas Vermeer

Volledig scherm
De Helena Jacoba klaar voor het Lichtjesfeest. © Jan van Eijndhoven / Beeld Werkt

Schipper Leendert Florusse voelt zich door de gemeente Tilburg aan het lijntje gehouden. Twee jaar geleden kocht hij de klipper Helena Jacoba, die toen nog een permanente plek had in de haven van Dordrecht. De Tilburger besloot het schip - waar hij zelf in woont - naar de Piushaven te halen.

Het schip uit 1903 is een blikvanger in de haven: met Wintergloed, Lichtjesfeest, en Koningsdag wordt het als podium gebruikt. ,,Mensen willen er mee op de foto, laatst nog was Fran Sol aan boord." De schipper lacht. ,,Willem II won prompt met 5-0 van PSV." En dan serieus: ,,Niet voor lang meer, eind deze maand verlaat ik de haven. De gemeente is volstrekt bizar bezig."

Ligplek

Quote

Let wel, het is een woonhuis, geen plezier­jacht­je waar je mee aan het slepen bent.

Leendert Florusse

Het bizarre zit volgens hem in de manier waarop de gemeente met de klipper omspringt. Eind 2016 meerde het schip in de haven aan, Florusse diende een dossier in om er een permanente ligplek te krijgen. ,,In december bleek dat er een permanente ligplaats vrij kwam na vertrek van een schip, toen werd een openbare procedure geopend. Ik vroeg of mijn dossier daarin mee kon. Dat kon."

Later las 'ie dat de regels van de procedure voorschrijven dat het schip niet langer dan 25 meter mag zijn. Problematisch, want de Helena Jacoba telt er 36. ,,'We nemen je toch mee, wacht maar af', kreeg ik te horen. De belofte was toen dat eind januari een beslissing zou volgen." Hij hoorde niks. ,,En de vergunning in Dordrecht, waar ik nog terug naar kon, liep bijna af."

Florusse benaderde wethouder Berend de Vries, die belde in april terug. ,,Die legde uit dat mijn schip was uitgekozen en een permanente ligplaats kreeg." Een schriftelijke bevestiging bleef uit, tot de schipper in augustus te horen kreeg dat 'ie toch weg moest. ,,En toen kon ik niet meer naar Dordrecht terug."

Rechtszaak

Hij baalt. ,,Let wel, het is een woonhuis, geen plezierjachtje waar je mee aan het slepen bent. Ik had het allemaal prima geaccepteerd als het op een normale manier was verlopen. Maar eerst zeggen ze dat je mag blijven en negen maanden later krijg je te horen dat het schip te lang is. Dat vind ik bizar." 

Quote

Dat plan leek kansrijk, maar haalde het in de praktijk helaas niet

Woordvoerder gemeente

Hij heeft nu een rechtszaak aangespannen. ,,Hopelijk zien ze de Helena Jacoba in Dordrecht wel weer graag terug." 

Bij de gemeente willen ze eigenlijk niet op de zaak ingaan zolang die bij de rechter ligt. ,,Dat vinden we niet netjes. Maar we willen de toezegging die de wethouder zou hebben gedaan, wel tegenspreken. Er lag een plan voor een schepencarrousel, waarbij schepen van ligplaats veranderen. Daar zou de Helena Jacoba dan ook deel van gaan uitmaken. Dat plan leek kansrijk, maar haalde het in de praktijk helaas niet." 

Naar verwachting is de rechtszaak in mei. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs