Volledig scherm
Het regenboogzebrapad in Tilburg. Foto Jan van Eijndhoven

Herdenking Orlando op de Heuvel: "En we zijn bezig met het Castro Festival"

Di 21 juni: De slachtoffers van de aanslag in Orlando worden vrijdag herdacht op de Heuvel in Tilburg. De herdenking komt uit de koker van Melvin Rooijakkers, die bezig is met het opzetten van het 'Castro Festival' in 2017. "Ook tijdens dat festival staan homorechten centraal."

door Bas Vermeer

En dan vooral de boodschap 'dat we er nog lang niet zijn', aldus Rooijakkers die samen met De Nieuwe Lollipop ook het XXL-gayfeest organiseert. "Het viel me op dat er in Tilburg niets voor Orlando wordt georganiseerd. Terwijl we de stad zijn met een regenboogzebrapad, Roze Maandag en verschillende werkgroepen zoals Embrace Pink. Dus heb ik zelf de stoute schoenen maar aangetrokken."

Herdenking
De herdenking start om 20.45 uur Voordat de deelnemers stilstaan bij de aanslag komt een aantal gastsprekers aan het woord. Om 22.00 uur is de afsluiting. Daarna kunnen deelnemers napraten in Lollipop aan de Paleisring.

"We willen stilstaan bij de vraag: wat is dit nou? Waar komt dit vandaan? En belangrijker: hoe moet het in de toekomst? De schietpartij is een bevestiging van het feit dat we er nog lang niet zijn."

Castro
Ook het Castro Festival haakt daar volgend jaar op in. "Castro verwijst naar het Castro district in Californië, een buurt waar iedereen al tientallen jaren zichzelf kan zijn." Het district is vooral bekend vanwege de film Milk, vernoemd naar Harvey Milk een politicus die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam en werd vermoord. "Een deel van de opbrengst gaat dan ook naar de Harvey Milk Foundation."

Tijdens de herdenking vrijdag staan hoop, liefde en gelijkheid centraal. Er zijn verschillende sprekers, onder meer van Stichting Roze Maandag. Ook stuurt de Nederlandse vereniging tot integratie van homoseksualiteit (COC) een afvaardiging.