Volledig scherm
Rob Verbunt achter de toog van de Troubadour in Tilburg. © Brabants Dagblad

'Het bruin café zal altijd blijven bestaan'

Za 8 okt: Het authentieke bruin café is al jarenlang op zijn retour. Stadsgezicht sprak drie kroegbazen uit Tilburg: hoe zien zij de toekomst van de traditionele kroeg?

Door Niek Willems

Voor de mensen die er nooit komen: hoe zou je een bruine kroeg omschrijven?

Sjef Roeren van café De Kauw: "Het is een verlengde van je huiskamer. Mensen komen om een praatje te maken, om te kaarten of te biljarten. Het is een gemoedelijke plek waar alle lagen van de bevolking binnenwandelen."

Barman Jeff Gemen van café Weemoed: "Een bruin café moet er doorleefd uitzien. Een hip interieur leidt alleen maar af. Het maakt niet uit wie je bent of wat voor opleiding je doet. Het is een kroeg waar van alles kan."

Rob Verbunt van café Troubadour: "Voor veel mensen blijft het buurtcafé een plek waar ze niet snel naar binnen durven te stappen. Daar zit iedereen je aan te kijken, denken ze dan. Dat is onzin. Mensen die hier na jaren een keer binnenstappen, geven aan dat ze niet hadden verwacht hoe leuk het is. Binnen no time zitten ze met iemand te kletsen."

Nederland heeft de afgelopen jaren te maken met een daling van het aantal traditionele cafés, blijkt uit cijfers van CBS. Waar ligt dat precies aan?

Jeff Gemen: "Het rookbeleid heeft de kleine horecazaken de nekslag gegeven. Maar dat speelt al veel langer."

Sjef Roeren: "Mensen hebben niet zoveel geld meer. En als ze een keer uitgaan, dan gaan ze uit eten in een eetcafé of restaurant. Weet je wat het is: een horecazaak met een keuken heeft een grotere kans op overleven. Daarnaast merk ik dat het verenigingsleven de laatste jaren is ingekakt. Waarom? Daar kan ik niet echt antwoord op geven. Misschien dat mensen niet vast willen zitten aan verplichtingen."

Rob Verbunt: "Ik denk dat mensen niet zoveel tijd meer hebben. En de tijd dat er op elke hoek van de straat een kroeg zat, is voorbij. Hier op de Capucijnenstraat zaten vroeger zes kroegen. De eigenaren hadden een baantje ernaast. De huiskamer was dan het café. Als iemand binnenkwam, schonk de kastelein een borreltje in. Als het gesprek niet leuk was, dan dook-ie weer de andere kamer in."

Maak je je weleens druk om de toekomst van je kroeg?

Jeff Gemen: "Absoluut niet. De Weemoed is een klein café, daardoor heb je de kosten beter in de hand."

Rob Verbunt: "Ik ben geen Jomanda, dus ik kan niet in de toekomst kijken. Maar ik merk wel dat steeds meer jongeren de Troubadour weten te vinden. Niet de 16- of 18-jarigen, maar de studenten. Het ligt aan de activiteiten die je als kroeg organiseert: door de popquiz weet veel jeugd de Troubadour te vinden. Die jongeren komen dan weer op een andere dag terug."

Sjef Roeren: "Ik denk dat iedere kroegbaas zich weleens druk maakt om de toekomst. Je moet elke maand maar weer je lasten zien te verdienen. De jeugd wil een moderne en hippe zaak. Die gaat niet meer naar naar het bruin café. "

Denk je dat het bruin café zal uitsterven?

Rob Verbunt: "Als ik met pensioen ga en geen nieuwe koper vind, dan komt hier nooit meer een nieuwe kroeg. Kijk maar naar de nieuwe wijken in Tilburg: daar mogen geen nieuwe cafés zich vestigen. Ga maar na hoe weinig kroegen er in de Reeshof en de Blaak zitten. Waarom? Omdat mensen de overlast niet willen."

Sjef Roeren: "Om als bruin café te overleven, moet je af en toe ook wat activiteiten organiseren. Zoals een zanger boeken of een muziekavond organiseren. Daar hangt wel een kostenplaatje aan. En ja, op het heffen van entree zitten de meeste mensen ook niet op te wachten. Het is gewoon heel lastig."

Jeff Gemen: "Nee. Ik blijf er bij: je moet je onderscheiden in de markt. Hier op de Korte Heuvel bijvoorbeeld. De grote gemene delers zijn de grotere horecazaken die ook eten aanbieden. Is het dan nog een café, vraag ik me weleens af. Ik denk van niet. Daarom zal een bruin café altijd zal blijven bestaan. Er is altijd behoefte naar een plek waar je binnenkomt en denkt: hier ben ik thuis. Het is een plek waar je een biertje kunt bestellen en in je neus kunt peuteren. Geen gedoe."