Arian Jankowski (17)
Volledig scherm
Arian Jankowski (17)

Het laatste schitterende eerbetoon aan skater Arian Jankowski (17)

Woe 6 jan: Als daarboven een hemel is, wordt die dezer dagen aan flarden geskatet door Arian Jankowski (17). Grinden op de trapleuningen naar de hemelpoort, de randen van wolken als rail gebruikend. En af en toe een steelse blik naar beneden, vol trots.

door Bas Vermeer

Naar het Ladybird Skatepark, waar hij sinds 2012 wekelijks kwam. Op zijn fiets, tevreden vanuit woonplaats Moergestel naar Tilburg trappend. Aangestoken door het skatevirus na een vakantie in Polen. Het skatepark waar hij pleitbezorger en vlaggendrager van was, waar hij elke vrije minuut op zijn plank doorbracht. Het park dat deze weken wordt gerenoveerd als eerbetoon aan de skater.

Zwarte dagen
Ze hadden het er vaak over, hij en zijn vrienden. Wat er beter kon, wat ze zouden veranderen aan de banen als zij het voor het zeggen hadden.
Maar Arian kwam op 3 september te overlijden. Een ongelukkige valpartij op een feestje, de 17-jarige stootte zijn hoofd. Tijdens de fietstocht naar huis werd hij onwel, een hersenbloeding waarschijnlijk. De skater werd niet meer wakker.

Soms schuilt in de zwartste dagen een broze schoonheid. Tijdens de gedenkmis voor Arian werd aan vrienden en familie een donatie gevraagd voor het skatepark. ‘Geef geen bloemen, maar een donatie.’ Voor de verbouwing waar de skater naar verlangde, maar waarvoor het park zelf geen geld had. Ondertussen kwam ook zijn school Durendael in actie: de opbrengst van de kerstactie werd beschikbaar gesteld. En zo kwam via familie en vrienden 3.500 euro binnen, via de school nog eens 2.200 euro. Mensen gaven gul, de Hall of Fame zelf zette een donatiepot op de bar.

'Schitterend'
„Keileuk”, zegt moeder Iwona van de Wouw over de verbouwing (foto 2), ze zit in het café van de Hall of Fame. Uit de ruimte ernaast stijgen de geluiden van het zagen, timmeren en boren op. Vooruitlopend op het eind van de inzamelingsactie worden er al stukken baan gedemonteerd, nieuwe elementen aangebracht. „Ik leef hiervoor, om dit te zien. Er zijn geen woorden voor om iedereen te bedanken. Van de familie, vrienden tot de schoolgenoten die geld inzamelden, het is hartverwarmend, onvoorstelbaar schitterend.”

Even onvoorstelbaar is het voor het skatepark zelf. Directeur Cees Thomassen vertelt hoe andere skateparken jaarlijks vernieuwen, maar in Tilburg worden de eindjes aan elkaar geknoopt en bleef de broodnodige vernieuwing uit. En dan staat opeens de familie met een flink bedrag op de stoep.

Het is niet alleen het geld: experts die normaal 30 of 40 euro per uur vragen, klussen voor een kwart van dat bedrag. Een zwik vrijwilligers zet de schouders eronder. „Een actie die zonder het gevoel en hart nooit zo groot had kunnen worden”, zegt Amy Kolmus van het skatepark. De drie beste vrienden van Arian – en nog een paar skaters – mochten meepraten over de veranderingen.

Tweede thuis
Daarmee is het park er nog niet helemaal. Om alle veranderingen door te voeren is nog eens 2.500 euro nodig, voor dat geld is een crowdfundingsactie opgezet die nog vier dagen loopt. Met het geld worden delen van de baan sterk verbeterd. Het doel: een stukje skatebaan waar het stempel ‘Arian’ op rust. Een skatepark dat het zonder zijn trucje ‘double flip over de hip’ moet stellen, maar waar straks ‘zijn’ bump, rail, mini en zo nog wat elementen door een nieuwe generatie overwonnen worden.

„Zoals hij het voor zich zag”, glimlacht Van de Wouw. „Want dit alles is eigenlijk de verbouwing van zijn tweede thuis.”

Iwona van de Wouw bij het skatepark in verbouwing. Foto Jeroen de Jong/BeeldWerkt
Volledig scherm
Iwona van de Wouw bij het skatepark in verbouwing. Foto Jeroen de Jong/BeeldWerkt
De scholieren van Durendael kenden Arian als markante, humoristische en eigenzinnige jongen. foto privécollectie
Volledig scherm
De scholieren van Durendael kenden Arian als markante, humoristische en eigenzinnige jongen. foto privécollectie

Blogs