Volledig scherm
De mysterieuze container aan de Veemarktstraat. © Niek Willems

Het mysterie van de tjokvolle bedrijfscontainer in de Veemarktstraat

Vr 12 augustus: Het ziet er een beetje troosteloos uit, de tjokvolle bedrijfscontainer in de Veemarktstraat. Op de grond liggen blikjes bier, pizzadozen en kartonnen dozen. Van wie is dit blauwe gevaarte?

Door Niek Willems

De container puilt uit van de rotzooi, hij stinkt een uur in de wind en een paar dagen geleden stonden er nog wat dronken voorbijgangers tegen de container te plassen. Hygiënisch is anders. Normaal gezien staat er een huisnummer op een container, maar dat is nu niet het geval.

Gerard Verbaandert is werkzaam bij Interpolis en maakt regelmatig een wandeling door de Veemarktstraat. Hij heeft inmiddels een melding gemaakt bij de gemeente. ,,Niemand neemt zijn verantwoordelijkheid. Dit past niet bij onze slogan de 'schoonste stad van het land'", knipoogt hij.

Mysterie
De container staat al minstens een week naast de ingang van restaurant Dudok. De prangende vraag: van wie is die container? ,,Niet van ons, wij hebben een container met ons huisnummer erop", verzekert een teamleider van Dudok. Hij verwoordt het zoals Rob Geus het ook zou zeggen: ,,Dit kan echt niet. Wij worden hier niet vrolijk van, het ziet er niet uit. De hoeveelheid afval wordt steeds groter. Als er een rij voor de ingang van 013 staat, dan gooien bezoekers hun blikje bier er gewoon bij."

Het probleem is dat niemand weet van wie de container is. Een rondvraag bij een aantal ondernemers in de buurt levert geen nieuwe inzichten op. Volgens een gemeentewoordvoerder is het ophalen van de container een verantwoordelijkheid van de desbetreffende horecazaak - of eventueel van Sita, de afvalverwerker. ,,Het ziet er inderdaad niet uit. Ik hoop dat hij snel opgehaald wordt", geeft de woordvoerder aan.

De bedrijfsleider van Dudok besluit om vanmiddag de rommel zelf maar op te ruimen. ,,Ik ben wel benieuwd van wie hij is. Iedere ondernemer is verantwoordelijk voor zijn eigen container."

Naar aanleiding van een klacht wordt de container volgende week opgehaald door Sita afvalverwerking. Een woordvoerder laat weten dat het gaat om een zwerfcontainer en weet dus ook niet van wie de container is.