Volledig scherm
Urban sports in Tilburg. Archieffoto BeeldWerkt

'Hét urban sports-park van Brabant op Van Gend & Loos-terrein'

Woe 9 mrt: Vorm één hectare van het nieuw aan te leggen stadspark op het Van Gend & Loos-terrein om tot 'hét urban sports-park van Brabant'. Een plek waar freerunners, bmx-ers- skateboarders, urban climbers (boulder), stuntsteppers maar ook graffiti-artiesten de ruimte krijgen.

door Bas Vermeer

Met dat plan stappen Hall of Fame-directeur Cees Thomassen, cultureel ondernemer Erwin Schellekens (Festival Mundial, Food Hall) en Loïs de Jong van Magma Media (organisator van het jaarlijkse urban sports event Fusion Jam) naar voren.

De drie nemen alvast een voorzet op de invulling van het voormalige rangeerterrein in Tilburg waar een groen stadspark, drie keer zo groot als het Wilhelminapark, moet verrijzen.

'Nét niet'
De drie willen een hectare van het park vullen met een 'urban sports area'. Ze wijzen er op dat skateboarden een Olympische sport wordt en urban sports in het algemeen steeds meer ingeburgerd raken.

"Het zijn sporten die bij een stad als Tilburg passen, nu ligt er een kans om er een prachtig gebied voor in te ruimen", vertelt Thomassen. "In andere steden zijn er al urban sports-parken aangelegd, maar daar is het vaak nét niet gelukt."

'Nét niet' omdat bij het ontwerpen van die parken de verkeerde keuzes zijn gemaakt, aldus Thomassen. "Er is te veel van het gemiddelde uitgegaan, waardoor niets er echt uitspringt. We zijn nu op internet met enquêtes gestart waarin we aan toekomstige gebruikers vragen om mee te denken." Daarnaast willen de drie initiatiefnemers zo ook laten zien dat er veel vraag naar zo'n park is. "De enquête staat net drie dagen online en is al ruim 200 keer ingevuld."

Festival
In het park wil Fusion Jam ook een twee dagen durend Urban Sports Festival op poten zetten, 'dat van Tilburg het epicentrum van de Urban Sports in Noord-Brabant maakt.' Het festival bestaat uit wedstrijden, demo’s, workshops, optredens en urban culture.

Of het plan kans maakt, wordt pas later dit jaar bekend. Voor de invulling van het Van Gend & Loos-terrein mag de hele stad tot begin april ideeën aandragen.