Volledig scherm
,,Goede muziek en bitches, dan ben je er wel". © GAANDE

Hiphopclubavond GAANDE in Tilburg

Zo 2 okt: Op het gebied van muziek is Tilburg een manusje-van-alles. Toch misten Mijndert Rodolf en Tim van Dongen de afgelopen jaren een goede hiphopclubavond in de stad. Daarom combineren de twee organisatoren met GAANDE het beste van beide werelden: rap en elektronisch.

door Niek Willems

GAANDE tikt op 15 oktober de zevende editie aan. Wat er allemaal wordt gedraaid tijdens het feest in 013? Zie het als een muzikale high five van hiphop en elektronische muziek. Maar er klinkt ook R&B en house uit de speakers.

Het begon vorig jaar allemaal in café Studio. Mijndert: ,,Er draaiden voornamelijk dj's uit ons eigen netwerk. Jongens die nog niet zo bekend waren, maar al wel honderdduizenden plays hadden op Soundcloud." Na twee edities klopte poppodium 013 aan. Die vond het wel in de nieuwe nachtprogrammering passen. Het feest verhuisde dus van de Korte Heuvel naar om de hoek. Tegenwoordig zijn het niet alleen beginnende acts, maar ook grote namen zoals The Flexican, Boaz van de Beatz en Wantigga.

Vroeger
We lazen deze week dat er genoeg te doen is in de nachtelijke uurtjes van Tilburg. Maar op het gebied van hiphop ontbrak er de afgelopen jaren iets, zegt Tim: ,,Vroeger ging ik als 17-jarige jongen naar feesten als Definitie van Dopeheid, Onopvallend Vet en Chocolatin. Dit soort hiphopfeesten misten we de laatste tijd." Mijndert voegt toe: ,,Je hebt natuurlijk festival WOO HAH! en To The Max, maar er zijn nauwelijks clubavonden met hiphop en R&B in Tilburg. In tegenstelling tot techno. Bijna ieder weekend is er wel ergens een feestje. Denk aan Braaf, Machinekamer of Draaimolen."

En dat terwijl hiphop niet bepaald een niche is, geeft Mijndert aan. ,,Laten we eerlijk zijn: hiphop gaat lekker. Neem nou Broederliefde. Die jongens staan wekenlang op nummer één. Hiphop moet je niet alleen in de kroeg horen, maar ook in een clubsetting." Tim voegt toe: ,,Het genre is in de afgelopen jaren pas écht mainstream geworden. Er worden veel stijlen gemengd. Dankzij internet krijgen mensen er veel van mee."

Rapcarrière
De mannen hebben zelf ook flink wat meters gemaakt in de hiphopscene. Mijndert rapte vroeger onder de naam Fotosynthese en stond als 16-jarig jochie in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Tim kennen we als rapper Timmietex. De twee heren leerden elkaar kennen via hiphopcollectief Van Kwaad Tot Erger. ,,Op een druilerige dinsdagavond kwamen Tim en ik op het idee om een nieuw feest te starten", vertelt Mijndert. ,,Zonder grote intenties. We dachten dat het best makkelijk was om een leuk feest te organiseren. Dat resulteerde in GAANDE. Later zijn we er achter gekomen dat het organiseren van een feest zeker niet eenvoudig is."

Op de vraag wat voor soort muziekstad Tilburg is, antwoordt Mijndert als volgt: ,,Metal is al jarenlang goed vertegenwoordigd. Maar er wordt ook veel georganiseerd op het gebied van techno. Je kan gerust zeggen dat Tilburg heel erg divers is." Tim is het daar mee eens. ,,Je hebt de Rockacademie met veel bandjes. En bijvoorbeeld ook een PaRaDox waar elke week een salsa-avond wordt georganiseerd. Het is gewoon een super creatieve stad."

FC GAANDE
De heren hebben grote plannen met GAANDE. Het feest moet uitgroeien tot een bekende clubavond die veel bekijks trekt. Op 15 oktober presenteren ze FC GAANDE. Dit team bestaat uit de twee Tilburgse dj's Paquito Moniz en Yung Amadeus. Deze dienen als uithangbord voor het feest. Mijndert: ,,Ze gaan gekleed in voetbalshirts, gesponsord door Nul013. Als ze bijvoorbeeld in Breda draaien, is dat mooie promotie voor GAANDE."

Maar wat zijn nou eigenlijk de voorwaarden voor een leuk feestje? ,,Goede muziek en bitches, dan ben je er wel", geint Tim. ,,Zonder gekkigheid: een feest als GAANDE moet toegankelijk zijn. Bezoekers moeten zich er meteen thuis voelen. Zodat ze de volgende keer terugkomen en denken: ja man, dit is mijn fissa."