Volledig scherm
Reclame Telegraafstraat, tip via Josine Nieuwland

Historische gevelreclames van de stad, opknappen?

Zo 14 jul: Gespot aan de Telegraafstraat, een oude reclame voor kinderwagens. Apart om te zien hoe een stukje historie weer opduikt. De afbeelding was al zichtbaar, maar valt nu - na de sloop van een aangrenzend pand - helemaal op.

De vervaagde afbeelding herinnert aan de fabriek van Van Delft Kinderwagens die in 1914 aan aan de Telegraafstraat werd gebouwd. Over dit in Art Déco-stijl gebouwde complex ontstond in 1993 beroering omdat afbraak van het als historisch waardevolle complex dreigde, meldt de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed. Met eigenaar NCB werd uiteindelijk een compromis bereikt, waardoor een deel niet gesloopt werd.

Josine Nieuwland legde de reclame op beeld vast.

Raadslid Tine van de Weyer (PvdA) oppert via Twitter: 'Zou wel eens actie willen zien om alle oude gevelreclames in ere te herstellen. Prachtig tekstueel kroniek van de stad.'

Mooi idee, maar dan rijst de vraag: waar in Tilburg zijn ze nog te vinden? De reclames van weleer? De vervaagde herinneringen aan het verleden, of de goed bewaarde. De gevel van slagerij Le Jeune schiet ons zo te binnen.

Wie weet er nog meer locaties te noemen? Reacties hieronder, via twitter of Facebook.

Update 15.11 uur:

Nog een mooie, via Arjan Heijdens, reclame aan de Piushaven: 'Serva, rijwielen fabriek te Eindhoven.' Zie foto 3 bij deze blog.

Update 15.35 uur:

Misschien kan Tilburg in Valkenburg inspiratie opdoen? Daar worden veel van de reclame's gerestaureerd. Tip van Dorine Graafmans.

Volledig scherm
Volledig scherm
Reclame Piushaven. foto Arjan Heijdens.

Blogs