Volledig scherm
De wagons zijn sinds een week met hekken beveiligd.

Historische wagon beklad: 'Sinds 1930 geen vandalisme en dan nu dit'

Di 9 aug: Het voormalige Belgisch 1e/2e klasse internationaal rijtuig in de Spoorzone - tegenover het Burgemeester Stekelenburgplein - is met graffiti beklad. En men was er juist zo trots op dat de wagon 'goed bewaard is gebleven'.

door Bas Vermeer

"De wagon was nog in originele staat", zegt ondernemer Sander Overweg. "Ik vermoed dat er sinds 1930 (het vermoedelijk bouwjaar - BV.) geen vandalisme op of in heeft plaatsgevonden. En dan nu dit. De wagon wordt nog wel opgeknapt, maar 'blijf er met je poten vanaf' denk ik dan."

Hekken
Een week eerder werden er hekken omheen gezet, juist om vandalisme te voorkomen. "Of misschien is het daardoor juist een extra uitdaging geworden."

Volgens Overweg (en hij staat daar allerminst alleen in) is het vandalisme-probleem in de Spoorzone 'gigantisch groot'. "Er is weinig tot nul controle tijdens de nacht. Het centrum staat vol camera's, in de Spoorzone zijn er maar een paar.""

Vandalisme
Op het terrein van de opgeknapte houtloods staan twee wagons. De ene viel al eerder ten prooi aan vandalisme: er kwam graffiti op te zitten en raampjes werden ingegooid. En iets verderop - verstopt achter het nieuwe busstation - staat een 'extra beveiligde wagon'. Die extra beveiliging is nodig vanwege beschadigingen.

Graffiti
Het werd maandag al aangehaald: in de stad zijn er te weinig plekken waar jonge artiesten hun gang mogen gaan. Zo werd eerder al betoogd door Bartkira-artiest Erik Veldmeijer en Lucas Schlicher. Goed, die vlieger gaat hier niet op, bij het busstation tegenover de wagon is er meer dan genoeg plek over voor een tag (zie foto 3). Op een grauwe muur, ook illegaal, maar dan hoef je geen wagon te bevuilen.

En dan nog: bij de Hall of Fame staat er een goederenwagon speciaal voor graffiti-artiesten.

Volledig scherm
Graffiti-plek aan de overkant.
Volledig scherm
De wagon bij de houtloods.