Volledig scherm
Hobbyshop Arrow. Foto Jac Schalk

Hobbyshop Noordstraat: schipbreuk op de oevers van de tijd

Vrij 15 nov: Het stemt een beetje verdrietig, rondwaren in het 'monumentje van de Noordstraat'. In het winkeltje Arrow Hobbyshop heeft de tijd stilgestaan.

door Bas Vermeer

Arrow Hobbyshop is nog een paar koopavonden en zaterdagen open, voor het wegzakt in de teerputten van de tijd.
Waar op de bodem de honderden winkeltjes in Tilburg rusten die in het huidige tijdsgewricht niet meer kunnen bestaan. Het winkeltje voor maquettebouwers, modelbouwers en hobbyisten rust er straks in gezelschap van winkels als breiwinkel De Gouden Naald of Fahrenheit 451, het tweedehands boekenwinkeltje dat ooit aan de Tuinstraat huisde.

Het voelt nog altijd aan als een verlies voor het Dwaalgebied: hij was 85 jaar toen hij in maart stierf, zij ging een paar maanden voor hem uit, op 95-jarige leeftijd. Winkeliers tot op het eind.
Deze weken wordt Arrow aan de vergetelheid ontrukt. De kleinkinderen van het echtpaar openen nog voor even de deuren, om de inventaris te verkopen.

Aan aandacht geen gebrek, het kleine winkeltje staat op vrijdagavond vol mensen, voornamelijk wat oudere mannen. Er wordt een treintje verkocht, door bakken met kraaltjes geplozen. Voor kleinkinderen Debbie en Jurgen Klomp een apart moment. "Toen we heel jong waren, mochten we nergens aankomen", glimlacht Debbie, "en nu staan we hier ineens als eigenaar."

Een vader tilt zijn kind hoog op om hem in de schappen te laten turen (foto 2), op kleine vakjes zijn de omschrijvingen (als 'berenogen') nog met de hand geschreven. Er zijn kraaltjes van 0,03 euro te koop, een boerinnetje uit de serie Schmelzhobby Gußformen. ​Beierse kerken die op een hand passen, waar modeltreintjes langs horen te razen.
Petra Die Modepuppe ligt eenzaam in een hoek.

Het ruikt er zoals je van een oud winkeltje verwacht, niet muf, maar meer de geur die ook uit oude boeken opstijgt.
Dit is winkelen zoals het niet meer wordt gemaakt, het is niet gestroomlijnd, ontdaan van opsmuk. Opgezet zonder marketingregels, pr-bureaus en hippe consultants.
En juist daarom ooit de voedzame bodem voor jeugdherinneringen.

Eerder schreef gastblogger P.J Ooms al een prachtige blog over het echtpaar. Die blog kunt u hier lezen.

Volledig scherm
Hobbyshop Arrow
Volledig scherm
Hobbyshop Arrow