Volledig scherm
Valentijn Prince (rechts) en zakenpartner Daan van Loon in de keuken. © Jan van Eijndhoven

Hoe twee twintigers een burgerimperium uit de grond stampen

Di 14 mrt: Je begint met een broodjeszaak en staat nog geen drie jaar later aan de wieg van een burgerimperium. Hoe gek het zakenleven soms kan lopen weet Tilburger Valentijn Prince (26).

door Bas Vermeer

Het roer van zijn broodjeszaak Valentino's aan het Lieve Vrouweplein moet noodgedwongen om. De onderneming verandert in Toasty Business, een zaak die tosti's bij de mensen thuisbezorgt. 

Niet omdat Valentino's slecht loopt, maar juist vanwege het succes.

Uit de klauwen
Dat zit zo: Valentino's werd drie jaar geleden geopend. De 26-jarige Prince kwam recht van school af, wilde iets met broodjes doen en besloot - zoals zoveel ondernemers - een eenmanszaak op te zetten. 

Een jaar later voegde hij een nieuw onderdeel aan de zaak toe: Burger Business, het thuisbezorgen van hamburgers. In hetzelfde pand, maar dan 's avonds. ,,Omdat er wel fastfood werd thuisbezorgd, maar het kwalitatief allemaal niet hoogstaand was", vertelt Prince. ,,Plus: we hadden hier nog ruimte over."

Burger Business leek een leuke bijverdienste in de avonduren, maar het liep helemaal uit de klauwen. Mensen begonnen 's ochtends om acht uur al met het bestellen van hamburgers die 's avonds pas geleverd werden. ,,Nieuwjaarsdag was onze recorddag, toen stonden we hier met 30 man, gingen er 1.200 hamburgers doorheen."

Expansie
Vorig jaar besloot Prince om samen met zakenpartner Daan van Loon (27) een Burger Business te openen in Eindhoven, ook daar gaan de zaken goed. Inmiddels hebben ze 80 man in dienst.

In Tilburg rijden er tien scooters en twee elektrische fietsen rond om alle burgers te bezorgen. ,,Het succes blijft heel bizar", glimlacht-ie. ,,Tof ook, ik was een kwajongen en ben van elke middelbare school afgeschopt. Super om eigen baas te zijn."

Niet dat het succes hem aan is komen waaien, voegt de ondernemer er aan toe. ,,Je zet niet de deuren open en het zit vol. We hebben zware tegenslagen gehad. Met de kermis bijvoorbeeld: we hadden 1.700 euro aan bestellingen binnen en toen trok er een piekspanning door de zaak heen. Met de kapotte apparaten erbij heeft dat ons 15.000 euro gekost." 

Daarnaast investeren ze de winst weer in de zaak. ,,Geen nieuwe BMW voor mij, maar vijf nieuwe scooters."

Tosti's
Na de zomer willen Prince en Van Loon nog eens twee zaken openen in het land, in 2020 moet Burger Business tien vestigingen tellen. En tsja, komen we terug bij Valentino's, de naar Valentijn vernoemde zaak. ,,Mijn naam staat op de gevel, maar ik ben alleen nog maar achter de schermen met het bedrijf bezig. We hebben nu de luxe om een andere weg in te slaan."

Toasty Business sluit beter aan bij het al florerende bedrijf, denkt Prince. ,,Overdag bezorgen we tosti's en 's avonds hamburgers." Een hamburger als de truffelicious is overdag in tosti-vorm te krijgen. ,,En de kruidenmelange waar we de friet mee besprenkelen, gebruiken we overdag voor de chips bij de tosti."

Donderdag opent de nieuwe zaak de deuren.

Opinie