Volledig scherm
Hoogste punt Heuvelpoort. Foto Jan van Eijndhoven

Hoogste punt Heuvelpoort: bioscoop eruit, nieuwe parkeergarage erin

Do 13 okt: Duizenden keren zwiepte de kraan door de lucht ver boven de Heuvelring. Bakken met staal en puin vervoerend.

door Bas Vermeer

Het werk van de kraanmachinist - bijna 50 meter boven straatniveau - zit er bijna op: donderdagmiddag bereikte de vernieuwde parkeergarage Heuvelpoort het hoogste punt.

Op het nieuwe dak - eens de bovenste verdieping van de bios - dronken bouwvakkers, omwonenden en andere belanghebbenden een borrel.

Postzegel
„Een logistiek ingewikkeld verhaal op een binnenstedelijke postzegel”, omschrijft Marty Parijs van bouwonderneming Heerkens van Bavel Bouw de bouw. Die postzegel is de bebouwing ingeklemd tussen het Piusplein en de Heuvel. In het hart - met daaromheen andere panden - lag de oude bioscoop.

De kolos werd helemaal afgebroken. Vervolgens moest er een nieuwe staalconstructie worden opgetrokken voor een zes verdiepingen tellende garage. Op de drukste momenten liep er 50 tot 60 werknemers op de bouwplaats rond.

Hartoperatie
Het eind van de hartoperatie komt nu in zicht. Zowel Parijs als Heuvelpoort-directeur Niek van den Broek kijken terug op een geslaagde operatie. Of, zo klinkt het, op ‘een geweldig succes’. Er was geluidsoverlast, waterschade (na de hoosbui in mei), maar het werk verliep navenant vrij soepel.

Als de garage compleet is, telt die 378 parkeerplaatsen en twintig laadpalen voor elektrische auto's. „De gevreesde inrit waarvan werd gezegd dat je er een hellingproef kon doen is verdwenen”, aldus Van den Broek. „En ook het krappe parkeren behoort tot het verleden.”

Vier van de twaalf nieuwe parkeerniveaus van de garage zijn al open. De rest volgt in december, schat Van den Broek. Dan gaat vernieuwde Heuvelpoort-garage officieel open.

Volledig scherm
De nieuwe verdiepingen. Foto Jan van Eijndhoven