Volledig scherm
Horeca-attractie op de Heuvelring

'Horeca-attractie' tergt horeca Heuvel

Vrij 18 juli: Geen kermis is compleet zonder ‘kermisfittie’. Zo’n grote operatie in de stad: dat kan niet anders of het schuurt ergens. Dit jaar bij de horeca op de Heuvel en aan de Paleisring.

door Bas Vermeer

Op de Heuvel gaat het om de komst van een ‘uniek reizend terras’ van twee verdiepingen waar gegeten en gedronken kan worden. Het 200 plaatsen tellende terras staat op de Heuvelring, tegenover de Heuvelse kerk. Onder andere bij Havana en café-restaurant The Talk zien ze de opening van de ‘attractie’ met lede ogen tegemoet.

„Karig op zijn zachtst gezegd”, aldus Havana-bedrijfsleider Roel van Dorst, die een deel van de klanten op het terras al weg ziet vloeien „Eeuwig zonde voor de ondernemers hier.”

Verzuchting
De ondernemers zijn niet woedend, maar de komst van het terras is goed voor een flinke verzuchting. „Aan het NS- of Besterdplein en op de Spoorlaan zit amper horeca, waarom zet je het dan hier neer?”, vraagt The Talk-eigenaar Marc Janssens zich af. „Wij zorgen hier de hele zomer en winter door voor sfeer, dan zet je niet op steenworp afstand iets neer wat met de bestaande horeca concurreert.”

Volgens de gemeente is de ‘attractie’ (want: vergezeld door twee carrousels) een goede aanvulling op de kermis. Daarbij wordt het terras expres op de Heuvelring en niet op De Heuvel neergezet, omdat daar jaren her al een relletje door ontstond.
Janssens weet dat nog goed, toen kwam er op het pas verbouwde plein een terras plus ‘2 of 3’ tapwagens te staan. „Goed voor een boycot van dat terras door heel Tilburg.”

Ingekorte terrassen
Aan de Paleisring is de hele rij cafés - van Skihut tot aan Lollipop - ondertussen verbolgen over het verliezen van een deel van het terras. Op de hele linie wordt het terras in de weekenden van tien meter breedte naar zeven meter teruggebracht.

„Zomaar opeens, zonder overleg”, zegt Elke Min van Feestcafé De Prins, „er is nog evenveel ruimte tussen onze gevel en de attracties, de looproute is net zo breed en toch moet het terras nu opeens kleiner.”

Tijdens andere jaren haalden de café-eigenaren zelf een rij van de terrassen af, zodra het te druk begon te worden op de looproute. Min: "Zoals de afspraken toen ook waren met de gemeente."

En ja, zegt ze, drie meter scheelt nogal: „Je zou verwachten dat de gemeente de ondernemers juist steunt in deze tijd, menig ondernemer heeft de kermis hard nodig. Vroeger was het misschien de kers op de taart, maar tegenwoordig is het een belangrijk onderdeel van de exploitatie. Uiteindelijk sta je er om een boterham te verdienen.”

Pachtgeld?
Bij café De Lollipop staat er een attractie een paar meter dichter op de gevel. Bizar, noemt café-eigenaar Rene Jansen het. „We krijgen het gevoel dat de gemeente liever kiest voor het pachtgeld - gezien de attracties die hier zijn neergezet - dan voor de ondernemers die hier al tien, twintig, dertig jaar het hele jaar door de straat van leven voorzien.” De eigenaar van het enige gaycafé van de stad kan zich niet voorstellen dat het veiliger zou zijn, integendeel: „Je weet hoe druk het op dit punt wordt met Roze Maandag. Daar breng je dan toch niet moedwillig een vernauwing in aan?”
Begin dit jaar is dit besproken met de horeca aan de Paleisring, laat een woordvoerder van de gemeente weten. "Het terugbrengen van het aantal terrasmeters doen we in het kader van crowdmanagement. We zien dat op de drukke dagen - met Roze Maandag als uitschieter - dat het op dit punt te druk aan het worden is. Door de terrassen terug te brengen ontstaat meer ruimte."

Alles over Tilburgse kermis op bd.nl/kermistilburg