Volledig scherm
Terras aan de Havendijk. © Jan van Eijndhoven

Horecaboulevard dan maar? Piushaven-bewoners willen een veiligere Havendijk

Woe 10 okt: Auto's die veel te hard rijden, onoverzichtelijke verkeerssituaties en andere verkeersoverlast. In de Piushaven klinkt de roep om een veiligere Havendijk en aangrenzende straten. ,,Het is soms echt link hier."

De woningbouwprojecten schieten uit de grond, horeca nam de afgelopen jaren een vlucht en dat merk je in de steeds drukker wordende Piushaven. Maar dat heeft ook kwalijke gevolgen voor het verkeer, stelt een grote groep omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden.

'Te druk'

poll

Horecaboulevard dan maar?

  • Doen (57%)
  • Niet doen (17%)
  • Zou mooi zijn, maar onrealistisch (25%)
  • Geen mening (1%)
789 stemmen

Er wordt te hard gereden ('60 kilometer per uur waar je 30 mag'), het verkeer is lawaaierig ('omdat de klinkers in de straat te ver uiteen liggen'), er gebeuren ongelukken, bijna-ongelukken en bewoners maken zich zorgen over fijnstof. 

Omwonenden schreven een flinke brief aan het college van B. en W. Ze willen dat de gemeente maatregelen neemt. In en rond het gebied ten noorden van de Havendijk, de straat tussen de Piushaven en horecagelegenheden als Burgemeester Jansen, Shinzo en Bij Vermeer. 

,,Er rijdt te veel verkeer voor een woongebied", zegt Wilma Huijsmans, bewoonster van De Admiraal. Ze woont er vijf jaar, ziet hoe het steeds drukker wordt. ,,Er er wordt met regelmaat veel te hard gereden. De Havendijk nodigt daar, als lange rechte weg, blijkbaar toe uit. Hoe mooi zou het zijn als je er een autoluwe horecaboulevard van maakt?" 

Horecaboulevard

Die horecaboulevard; daar werd in het verleden over gesproken. ,,Compleet autoloos zou fantastisch zijn", zegt Thomas Inderfurth, de eigenaar van horecagelegenheid Eethuis Twintig. ,,Met vrijstellingen voor bewoners en laad- losverkeer bijvoorbeeld." Maar hij ziet ook wel in dat die oplossing waarschijnlijk niet realistisch is: de Havendijk is een te belangrijke route richting de binnenstad geworden. 

,,Mensen gebruiken de Havendijk ook om een deel van de Cityring te omzeilen. Door de drukte is het hier soms echt link." Hij weet er alles van, net als de andere horecagelegenheden aan de noordelijke Havendijk moet de bediening van het terras telkens de straat oversteken. 

Wie de aandacht laat varen, 'ligt zo op de motorkap'. Al zijn er, naar zijn weten, op die manier nog geen ongelukken gebeurd. 

Politiek

Quote

Het valt op dat de situatie rond de brug onoverzich­te­lijk is

Justin Vliegenthart, directeur Panta Rhei

,,Het valt op dat de situatie rond de brug onoverzichtelijk is", zegt Justin Vliegenthart, directeur van Panta Rhei. De basisschool ligt op een klein stukje fietsen van de Havendijk. ,,Ik hoor ook van ouders dat de bocht bij de Lanciersstraat gevaarlijk is. Die straat, waar mensen voorrang moeten krijgen, ligt in de bocht van de Havendijk. Op een stuk waar automobilisten harder denken te kunnen rijden. Dan moeten ze vol in de remmen. Het zou goed zijn als de gemeente ingrijpt."

De oproep van de bewoners krijgt de nodige aandacht. Vorige week werd vanuit de raad een informatieavond georganiseerd, daar waren de vertegenwoordigers van zes politieke partijen bij aanwezig. Wethouder Berend de Vries gaat met de bewoners in gesprek.