Volledig scherm
De boot bij RAW. Foto Jan van Eijndhoven

Horecanieuws: 'Bij RAW experimenteren we zonder grenzen'

Di 17 mei: "Joh, dit gaat echt een bazentent worden", zegt Dirk de Leeuw met een grijns. 'Dit' is RAW, het nieuwe restaurant-in-wording aan de Willem II-passage. En yep: de opmerking is niet uit de lucht gegrepen.

door Bas Vermeer

De Leeuw - betrokken bij de ontwikkeling van RAW - zegt het terwijl een team van de Tilburgse Studenten Roeivereniging Vidar de meterslange boot Jormungandr van een loods naar RAW sjouwt. De roeiers (van die uit blokken marmer gebeeldhouwde mannen) dragen de boot over de Burgemeester Brokxlaan, manoeuvreren 'm door de nauwe ingang.

Kraanbaan
"De boot komt op zijn kop aan het plafond te hangen", vertelt De Leeuw. "We maken er een lamp van." En daarmee is het de zoveelste excentrieke aanwinst in de hal van het restaurant. Aan de muur hangt een afbeelding van een trein, het beeld (voorzien van het handgeschreven 'Tjoek tjoek') prijkt er al meer dan vijftig jaar en stamt uit de tijd dat het nog de werkplaats van de NS was.

Iets verderop hangt een oude kraanbaan waar straks de tafeltjes van de eters onder staan, in de hoek een stuk machinerie waar met 'een gave glaswand' een museumstuk wordt gemaakt. De keuken staat in een Romneyloods die zelf weer binnen naast de houten bar staat. "In zo'n loods heeft Heineken gevangen gezeten", zegt Leander Willemstein van RAW.

Allegaartje
Buiten prijken de letters RAW al op de gevel. En dan zijn er ook nog de 'lijken' van de broers Johan en Cornelis de Witt uit de Nederlandse film Michiel de Ruyter die tijdens een veiling van Serious Request op de kop werden getikt. Die komen in het restaurant te hangen.

Een allegaartje van vreemde zaken? Correct, lacht Willemstein. "Zoals we hier straks ook aan de slag gaan: we zeggen tegen de medewerkers straks dat ze plezier moeten hebben. En net als met de Spoorzone willen we dat RAW beetje bij beetje tot iets moois uitgroeit. En hoe? Dat zien we wel door te experimenteren, er zijn geen grenzen."

Deze vrijdag komen de eerste eters al, RAW gaat al een beetje open. "Maar we nemen de tijd, deze ruimte was drie weken geleden nog leeg", zegt Willemstein. "De keuken, verlichting, elektriciteit, we moeten alles nog testen."

De officiële opening staat op 17 juni gepland.

Volledig scherm
Trein te RAW. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Werkzaamheden in RAW. Foto Jan van Eijndhoven