Volledig scherm
Het instellen van de rookvrije zone bij Anvers

Horecanieuws: Café Anvers in Tilburg experimenteert met rookvrij terras

Di 4 aug: Het is een zeldzaamheidje in Nederland: het café met een rookvrije zone op het terras. Het Tilburgse café Anvers heeft zich nu bij die groep aangesloten. Uitbater Rob Michielsen (58) heeft op een deel van het terras met schermen en ‘Niet Roken-stickers’ een rokersvrije zone gecreërd. Het gaat om 25 van de 125 zitplaatsen.


door Bas Vermeer

Het is vooralsnog een experiment om de discussie aan te zwengelen, vertelt Michielsen. „Als het nieuwe deel van het terras veel wordt gebruikt, maken we over één of twee jaar de helft van het terras wellicht rookvrij. Over tien jaar heel het terras, daar lijkt het in de maatschappij in ieder geval wel naar toe te gaan.”

Michielsen wijst er op dat driekwart van de bevolking niet rookt. „Als het hier windstil is, rook je als terrasbezoeker gewoon mee.” Via Facebook vroeg de uitbater bezoekers om hun mening. Driekwart van de mensen gaf aan voor een deels rookvrij terras te zijn.

Discussie
Michielsen zet de stap in navolging van de landelijke discussie die halverwege juni over het niet roken op terrassen losbarstte. In een stad als New York mag je al niet meer op de terrassen roken, evenmin op stranden en in parken. „In Nairobi en Singapore zie je hetzelfde”, aldus Michielsen.

Terwijl Michielsen zijn terras in gebruik neemt, schuift pijproker Peer van Veen (78) bij het rokersgedeelte van het terras aan. „Het begin van het einde. Ik verwacht dat op een dag alle terrassen rookvrij zijn”, zegt Van Veen. Hij is een verstokt roker, maar noemt de splitsing terecht. „Geen probleem, ik kan me voorstellen dat sommige mensen er last van hebben. De tijden zijn ook veranderd. Vroeger had je bij bioscoop Tuschinski nog gewoon een asbak in de leuning van de bioscoopstoel.”

Niet-roker van het jaar
Michielsen heeft al lange tijd een voortrekkersrol tegen het roken in de horeca, om die reden werd hij in 2012 door de stichting Clean Air Nederland uitgeroepen tot 'Niet-Roker van het jaar'. In 2006 werden er bij Anvers al rookvrije zones ingesteld, als eerste café van Tilburg. Iets minder dan de helft van de stoelen werd toen rookvrij. „Ik heb tientallen jaren meegerookt”, zegt Michielsen. „Dat mijn medewerkers niet in de rook van anderen hoeven te staan, is alleen maar goed.”

Koninklijke Horeca Nederland - de grootste horeca brancheorganisatie - laat weten dat iedere ondernemer zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar bedrijf. „Dus is het aan de ondernemer om het terras gedeeltelijk rookvrij te maken”, laat een woordvoerster weten. „Maar het moet niet zo zijn dat de overheid verplicht alle terrassen rookvrij maakt, ook rokers zijn daar welkom.”

Denken
Michielsen denkt dat de overheid die beslissing uiteindelijk wel zal nemen, al duurt dat nog jaren, zo schat hij. „Roken op het perron mag ook niet meer. De groep rokers wordt steeds kleiner.” Dat iemand rookt, moet de persoon in kwestie zelf weten, zegt hij. Daarnaast is het systeem met de schermen op zijn terras niet waterdicht. Als het waait, kolkt de rook naar het deel waar niemand mag paffen
„Met deze rookvrije zone wil ik mensen vooral aan het denken zetten. Dat ze rekening met elkaar houden.”

Blogs