Volledig scherm
Alexandra van Rijen met haar dochter Michelle Lupker © Sanne Tegelaar

Horecanieuws: 'De Groene Chef' opent veganistische eetzaak in Bank15

Di 5 dec: Ze heeft haar sporen verdiend in het buitenland. Alexandra van Rijen had een restaurant in Schotland, kookte in Zuid-Engeland en tijdens het runnen van restaurants in Zweden en Noorwegen leerde ze de afgelopen jaren alles over de Scandinavische foodtrends. 

door Sanne Tegelaar

Na meer dan een kwart van haar leven in het buitenland te hebben geleefd is ze nu terug in haar geboortestad Tilburg. Morgen opent ze in BANK15 aan de Spoorlaan haar restaurant De Groene Chef. Haar dochter Michelle Lupker is opgegroeid met horeca en gaat haar moeder helpen in de nieuwe eetzaak.

Veganistisch

Op het menu voor lunch en diner staan onder meer gerechten van OttolenghiNina Olsson en het desembrood is van het Vlaamsch Broodhuys. Alles is veganistisch, zoveel mogelijk biologisch en vooral ook duurzaam. ,,Van de bladeren van een stronk radijs kun je een heerlijke pesto maken. Ik begrijp niet dat mensen al dat groen zomaar weg kunnen gooien”, zegt Van Rijen.

Werden de wenkbrauwen een paar jaar geleden misschien nog wat opgetrokken bij het woord ‘vegan’, inmiddels is de term wel gemeengoed te noemen. Zelfs in Tilburg, of beter gezegd juíst in Tilburg. 

,,De stad leeft, ontwikkelt zich en is veel dynamischer dan toen ik hier destijds vertrok. Mensen weten echt wel dat vegan meer is dan alleen maar sla eten. En voor wie wel zin heeft in een lekkere salade hebben we trouwens ook een rainbow salad op het menu staan.”

Vers berkensap

Inspiratie voor haar kookkunsten haalt Alexandra van Instagram en Pinterest en vooral uit de natuur. Tijdens haar verblijf in Zweden en Noorwegen leerde ze hoeveel er buiten te plukken valt. ,,Daar heb ik geleerd de rijkheid van de natuur te ervaren. In het voorjaar ga ik daslook plukken, daar maak ik dan ook weer pesto van. En dankzij mijn tijd in Scandinavië kan ik nu ook siroop maken van dennenscheuten. En vers berkensap is ook zo lekker. In Noorwegen slaan ze een gat in een berk en hangen er een emmertje onder om het vocht op te vangen!”

Het liefst gaat ze koken vanuit de moestuin. ,,Dat zelf verbouwen, oogsten, ermee aan de slag gaan in de keuken en er uiteindelijk mensen blij mee maken, dat geeft zoveel voldoening. Maar hoe dan ook, uiteindelijk is eten vooral een middel om te verbinden, om mensen samen te brengen. Daarom past BANK15 ook zo goed bij ons. Aan de grote lange tafels kan iedereen naast elkaar aanschuiven.”

De kaart van De Groene Chef wisselt regelmatig. ,,In januari ga ik er in ieder geval wat detox-gerechten opzetten, daar hebben de mensen dan wel behoefte aan. En aan lekkere slow juices bijvoorbeeld.”

'De Groene Chef' is geopend van dinsdag t/m zondag. Binnenkort is het ook mogelijk om eten af te halen en te laten bezorgen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement