Volledig scherm
Het Kleine Café. Foto Jan van Eijndhoven

Horecanieuws: De Visserij steekt van wal

Vrij 10 juni: De stad mag weer een krot van de lijst strepen: waar eens de motoren aan de Piushaven ronkten wordt nu gerookte zalm furikake geserveerd. Restaurant De Visserij opende vrijdag voor het eerst de deuren op de hoek naast brug Den Ophef.

door Bas Vermeer

Het pand was tot 2013 het clubhuis van Satudarah, met het verstommen van de motoren verpauperde het nóg verder.
Maar het licht klatert weer door de ramen die jaren ondoorzichtig waren.

De graffiti is vervangen door een nieuwe lik verf - 'De Visserij' staat manshoog op een buitenmuur - en het verzakte dak werd in het gareel gedwongen.

Strandpalen
In het restaurantgedeelte wordt de hele muur in beslag genomen door een immense afbeelding van een schip dat iets verderop in de haven ligt. De eters zitten er tussen de strandpalen en kijken op een wand vol foto's van de zee uit.

In de naastgelegen ruimte zit Het Kleine Café: hoogpolige kleedjes op tafel, een oud reglement ‘ter beteugeling van de dronkenschap’ aan de muur. En in een hoek staat een kleine zwart-wit tv. „Daar gaan we dus het EK op uitzenden”, glimlacht Joris van Corven.

De familie Van Corven - ook eigenaar van het restaurant aan de Noordstraat - heeft er een harde dobber aan gehad, maar De Visserij is na maanden verbouwen open. De komende 3,5 jaar zit het restaurant aan de haven. „Daarna pakken we het op en zetten we het ergens anders in de stad voort.”

Geleidelijk
De Visserij start in fases en is pas tegen augustus helemaal in bedrijf. Onder de naam ‘proefvaart’ is het restaurant dit weekend met beperkte kaart en ruimte open. „Het is een nieuw avontuur”, zegt Van Corven. „We willen de tijd nemen om alles perfect te maken, de verwachtingen zijn hooggespannen. We kennen het van andere ondernemers: je denkt 40 mensen over de vloer te krijgen en dan staat er opeens 200 man op de stoep.” Hij lacht: „Een luxeprobleem hoor.”

Op de kaart voert vis - ‘uiteraard’ - de boventoon (van sardines, kingcrab tot aan twee soorten oesters), maar er zijn ook vegetarische en vleesgerechten. De Visserij is ook volgend weekend weer open. „En wellicht donderdag, dan is er nieuwe haring, daar moet je als Visserij toch iets mee.” Daarna wordt het restaurant stapje voor stapje verder uitgebreid.

Volledig scherm
Jaap en Joris van Corven voor De Visserij. Foto Jan van Eijndhoven