Volledig scherm
Tredici, voorheen Eataly

Horecanieuws: Eataly (na dwang) nu Tredici

Di 24 mrt: Tredici, dat is de nieuwe naam van het Italiaans restaurant aan het begin van de Sint Josephstraat. Vierenhalf jaar opereerde het restaurant onder de naam Eataly, maar de ondernemers werden door het gelijknamige wereldconcern gedwongen om de naam te veranderen.

door Bas Vermeer

Anderhalf jaar geleden plofte de sommatiebrief van het concern op de mat. Ook de andere Eataly's in Nederland en België - en dat waren er een flink aantal: van Amstelveen tot Sint-Niklaas - moeten de naam opgeven. De Tilburgse zaak ging er in de eerste instantie tegen in verweer en zocht eind vorig jaar nog naar een uitweg.

Deugd
"Maar zo'n concern heeft diepe zakken", vertelt Tredici-eigenaresse Miranda Kassem. "We hebben er toch voor gekozen om gewoon de naam te veranderen en van de nood een deugd gemaakt. Een frisse start, we hebben het pand van binnen en buiten opgeknapt."

Tredici is het Italiaanse woord voor 13. Eigenlijk dachten de ondernemers er over om 013 naar het Italiaans te vertalen 'maar dan werd de naam iets te lang'. "Plus is 13 een geluksgetal", zegt Kassem. (In Italië beschouwen ze het nummer 17 juist als ongeluksgetal.)

Gelijkenissen
Eerder vroeg het restaurant aan Tilburgers om een naam te opperen: de drie favorieten - Eattilly, TuttIttaly en Eataliano - werden het echter niet. "Dat lijkt nog teveel op Eataly en dan konden we alsnog problemen krijgen. Daarnaast vonden we dit gewoon een mooie naam."

Grootste vrees van Kassem is dat Tilburgers nu denken dat het restaurant is overgenomen. "Daar zit voor ons de meeste schade, want we hadden al een goede naam opgebouwd."

Blogs