Volledig scherm
Eetbar De Wagon © Jan van Eijndhoven

Horecanieuws: Eetbar De Wagon klaargestoomd voor eerste 'passagiers'

Vrij 21 apr: Eetbar De Wagon, het 'stoere broertje' van restaurant De Houtloods, heeft de treindeuren geopend. Vanaf morgen kunnen Tilburgers opstappen aan de Burgemeester Brokxlaan. Of online een 'treinticket' kopen (lees: reserveren). 

door Bas Vermeer

,,Precies 23 maanden na de opening van De Houtloods", zegt De Wagon-eigenaar Sander Overweg (28) even voor de opening voor genodigden op vrijdag in de namiddag. Samen met chefkok Nik Tonglet (27) staat 'ie op het perron tussen de terrastafels, waar zo'n 50 man buiten kan zitten. 

De wagon is een voormalig Belgisch 1e/2e klasse internationaal rijtuig. In drie maanden tijd werd het helemaal gerestaureerd, maar dan met een paar horeca-ingrepen. Voorin zit bijvoorbeeld een kleine keuken en een bar. De oude banken achterin zijn gebleven, in de tafels voor de reizigers zitten bakjes waar het bestek in ligt.  

,,Bij de restauratie kregen we hulp van de voormalige werknemers van de NS-werkplaats die hier vroeger gevestigd was", vertelt Overweg (wiens achternaam er dan ook weer mooi bij aansluit). ,,Zo is oud-medewerker Frans Groenen een maand nauwgezet bezig geweest om de ramen te herstellen."

Menu
De wagon is geen restaurant, maar ‘een eetcafé voor foodlovers’. Tilburgers kunnen er terecht voor een kaasplankje en wijntje, maar ook voor appeltaart met pistache en halva-roomijs. 

Tijdens de middagpauze staat er (onder meer) noedelsoep met kip (ramen voor de kenners) op het menu en pita met rendang, atjar en seroendeng. Er zijn barsnacks als loempia van eend en gepofte zwoerd met seasoning van wilde peper. Vanaf 12 uur zijn er voor-, hoofd- en nagerechten: van een taco van corvina met maïs, aubergine van de grill met falafel tot roodbaars met gegrilde groene asperges. 

De Wagon gaat in het hoogseizoen van dinsdag tot en met zondag open. Doordeweeks van 8.30 uur tot middernacht, in het weekend van 9.30 uur. Tot het hoogseizoen is De Wagon op de maandag en dinsdag dicht. 

Volledig scherm
Eetbar De Wagon geopend. © Jan van Eijndhoven