Volledig scherm
Start Roze Maandag bij De Popcorn. © Rik Goverde/BD

Horecanieuws: gaycafé De Popcorn sluit de deuren

Vrij 15 nov: De Popcorn, het bekendste gaycafé van Tilburg, staat te koop. De eigenaren 'slaan een andere weg in' en geven volgende week een afscheidsfeest. De toekomst van het café is nog ongewis.

door Bas Vermeer

Het café aan de Paleisring 19 gaat deze week nog in de verkoop. Er is bedongen dat de ruimte samen met de iconische naam wordt verkocht. Of de horecagelegenheid ook een gaycafé blijft, is vooralsnog ongewis.

Verdomhoekje
In 1985 - de tijd dat de homohoreca nog in een verdomhoekje zat - was De Popcorn spraakmakend door de open houding. Eigenaren waren toen Elly en Leo de Beer. Het was de tijd van 'de deur en de gordijnen dicht'. De twee horecauitbaters vonden dat onzin en besloten om de emancipatie en acceptatie van homo's te bevorderen.
Hoe? Er werd 'gewoon een terras voor de deur gezet.'
Na 20 jaar hielden de twee het - vanwege hun leeftijd - voor gezien. Het café aan de Paleisring sloot de deuren, maar werd in 2009 door nieuwe eigenaren heropend.

Bakermat
De Popcorn is de bakermat van Roze Maandag, even terug in de tijd:
'Het was zo'n lamme dag op de redactie van de Gay Krant. Zo'n dag dat er nergens wat te doen was: zelfs de speciale homo-teletekstpagina liet een lege agenda zien. Een redacteur van de Gay Krant wilde de lethargie doorbreken met een dolletje. Hij wist dat zijn hoofdredacteur Henk Krol op het balkon van zijn ouders zat, met uitzicht op de Tilburgse kermis. Hij zette de kermis als agendapunt op de teletekstpagina. Nog diezelfde dag trokken enkele honderden homo's naar Tilburg.'
Daarmee was Roze Maandag geboren, op een mooie maandagmiddag in 1990. In die jaren was de homohoreca nog van bescheiden omvang. De Popcorn aan de Paleisring pikte de homodag op en was vele jaren het verzamelpunt.

Hoe het nu verder gaat met een icoon van Tilburg, is nog onduidelijk. De eigenaren zelf melden op Facebook er op 23 november een afscheidsfeest wordt gehouden.
De makelaar schat dat het café snel wordt verkocht: vanwege de locatie, het verleden en de lage overnameprijs.

Update 16.08 uur:
De twee eigenaren liepen al langer rond met het idee om te stoppen, vertelt Twan Rooijakkers. "Dit is een mooi moment, al blijft het een beslissing met een dubbel gevoel. We hebben er een hartstikke prachtige tijd gehad."
Het is een samenloop van omstandigheden: vanwege gezondheidsproblemen ('het is geen werk met regelmaat'), de verhuurde was bereid de onderneming terug te kopen en de twee hebben plannen voor een nieuwe onderneming. Ze bestierden jaren een hondenschool en -pension. "Dat misten we wel, die richting slaan we nu weer in."
De Popcorn is vanavond en morgenavond nog open, volgende week woensdag en dan zaterdag voor het laatst.