Volledig scherm
La Guitarra op links, het restaurant heropent half maart. © Bas Vermeer

Horecanieuws: La Guitarra sluit door 'wet van Murphy', heropent onder andere naam

Woe 7 feb: Alles wat fout kon gaan, ging fout bij het Spaanse restaurant Bodega La Guitarra aan de Sint Josephstraat. Daarom zijn de deuren gesloten. Half maart heropent het restaurant onder een nieuwe naam. 

,,We werden door de wet van Murphy getroffen", vertelt Servaas Dankers van La Guitarra. Een nieuw aangetrokken bedrijfsleider haakte af, vanwege de teruglopende kwaliteit van het eten werd er afscheid genomen van de chefkok en toen viel er een hulpkok van de trap. Die kon niet meer werken. 

Koks zoeken

La Guitarra moest noodgedwongen dicht, vertelt Dankers. Vooral omdat het in de knel raakte bij het zoeken naar nieuwe koks. ,,Er is een gigantisch tekort aan goede koks", vertelt hij. ,,Ik hoorde van iemand dat er in Haarlem zelfs 150 vacatures zijn." 

Grappig genoeg hebben ze het in de horeca zo moeilijk juist doordat het goed gaat. Het is drukker dan ooit, er komen steeds meer horecazaken bij.  Maar de forse groei van het aantal banen wordt niet bijgebeend en het verloop is groot. Op jaarbasis worden er 90.000 nieuwe medewerkers gezocht, terwijl er maar 11.000 jongeren een mbo-horecadiploma halen.

Nieuwe naam

Dankers vond de oplossing in Oisterwijk. Daar begon Dick van Ostaden, uitbater van Boshuys Hermitage, vanwege het nijpend tekort Koks Uit Spanje (KUS). In samenwerking met een Spaanse chefkok met een groot horecanetwerk haalt Van Ostaden koks uit Spanje naar Nederland. 

,,Die chefkok komt nu bij ons werken", vertelt Dankers. ,,En we hebben een nieuwe kok uit Barcelona gevonden." 

Goed, nu er zoveel verandert, willen ze meteen doorpakken:  de keuken wordt deze dagen verbouwd. De kwaliteit van het eten moet beter en het concept gaat iets op de schop, aldus Dankers. 

Daarover later meer, de naam voor de heropening is al wel bekend: 'El Tenedor de Joseph'. Oftewel: De Vork van Joseph. Die naam verwijst naar de straat waaraan het restaurant is gevestigd: de St. Josephstraat.  

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement