Volledig scherm
RAW in de Spoorzone. Foto Jan van Eijndhoven

Horecanieuws: Oorlogsklok op scherp, RAW in Spoorzone open

Vrij 17 juni: Je blijft kijken in het nieuwe restaurant RAW in de Spoorzone. Naar de klok van een Russisch oorlogsschip aan de muur, de meterslange boot Jormungand van Vidar die - op zijn kop en van lampen voorzien - aan het plafond hangt.

door Bas Vermeer

Het kruidentuintje voor de Romneyloods waar de keuken in schuilgaat. Naar de bielzen waaruit de keuken is opgebouwd of de kleinere details: de stapel koffers die verwijzen naar de treinremise, het oude tafeltje uit een treinwagon met van die asbakjes van weleer aan de zijkanten. Of, iets verderop, een Nasa-raket (niet echt).

Open
Qua oefening in stijl is het nieuwe restaurant aan het fietspad van de Willem II-passage al geslaagd. De echte test begint vanavond: dan gaat RAW voor het eerst open. „Iets meer dan twee maanden geleden was er hier nog niets”, zegt Leander Willemstein, de man die RAW gaat runnen. „Geen riolering, geen elektriciteit, niks behalve de industriële ruimte zelf.”

Zoals de aankleding is ook de instelling: laissez-faire. Waar iets verderop de treinen stipt rijden - de NS doet een poging - zien ze bij RAW wel hoe alles de komende maanden vorm krijgt. De basis is er, maar verder wordt het experimenteren. Wanneer ze open zijn, hoe de kaart vaste vorm krijgt.

Feest
Na het openingsfeest vrijdagavond - na 18 uur vrije inloop - gaat het restaurant op zaterdag om 10 uur 's ochtend weer open. Zeven dagen per week. „We hoorden al van mensen dat ze hier best om 7 uur ‘s ochtends koffie op willen pikken. Misschien dat we ons daarop aanpassen. Wie weet.”

Het menu? Ook dat groeit vanzelf. Komende dagen wordt er zelf friet gemaakt, de ossenhaas naar het bekende recept van het Amsterdamse restaurant Loetje (veel jus), er zijn tosti’s met een twist of Libanese wraps met gebakken spek en humus verkrijgbaar.

Parade
Ook buiten de deur wil RAW leven in de Spoorzone pompen. Met een terras aan de kant van de gloednieuwe passage, maar ook door samen met de Smederij en Theater de Boemel tijdens de kermis ‘een parade-achtig evenement’ op poten te zetten. Met muziek en theater.

Belangstelling is er al genoeg. Willemstein: „Toen de passage nog dicht was, zagen we niemand. Nu komen mensen om de vijf minuten binnenlopen.” De oorlogsklok van het Russische schip staat in ieder geval op scherp voor de opening. (En dat die klok - gekocht via een online veiling - na levering zo groot bleek als een hand en niet een flink stuk groter was, zoals verwacht, mag de pret niet drukken. Ook dat is een mooi verhaal.)

Laissez-faire, mensen.

Volledig scherm
RAW in de Spoorzone. © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
RAW in de Spoorzone. Foto Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
RAW in de Spoorzone. Foto Jan van Eijndhoven

Blogs