Volledig scherm
De prijs van Het Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland gaat naar de kok van Monarh: Paul Kappé. © Van der Sterren Marketing & Communicatie

Horecanieuws: Restaurant Monarh mikt op de top

Za 29 nov: Een Tilburgs restaurant met de ambitie om ‘bij de top’ te horen opent volgende week de deuren in het monumentale klooster Rooi Harten aan de Bredaseweg.

door Bas Vermeer


Daar beleeft restaurant Monarh op vrijdag 5 december haar eerste avond.Een week voor die opening heeft Paul Kappé van Monarh vrijdag de finale van Het Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland gewonnen. De jury stond onder leiding van top-chef Soenil Bahadoer van het met twee sterren bekroonde restaurant de Lindehof in Nuenen riep de “Varkensnek, buikspek, varkenspoot en kaantje” uit als winnaar. Aan de wedstrijd deden 13 toprestaurants uit heel Nederland mee.​​

Qua uitstraling is de ambitie van het nieuwe restaurant al verwezenlijkt: het innerlijk van het restaurant is imposant. Veel licht, wit, ‘excentrieke architectuur’ en dat op de begane grond van het klooster. Met uitzicht op de tuin en zijn gigantische bomen.
Binnen gewelfde plafonds, fraai stucwerk, alles handgemaakt - van tafels tot wijnkasten - en mettertijd met een terras aan de achterzijde.

Restaurant ‘Monarh’ bevindt zich in het ruim 120 jaar oude klooster van de missionarissen van ‘Het Heilige Hart’, in Tilburgse volksmond; ‘Rooi Harten’.

Droom
„De naam is dan ook afgeleid van monastery Rooi Harten”, zegt Danny Kovacevic. Samen met zijn vader heeft hij de nieuwe locatie op poten gezet. De droom voor een restaurant op die locatie ontstond doordat de aannemerstak van de familie bezig was met het opknappen van het klooster zelf.
Gaandeweg ontsproot het idee om een toprestaurant te beginnen in de voormalige keuken van de missionarissen. „We zijn in heel Europa bij de allerbeste restaurants langs geweest om inspiratie op te doen.”

Franse keuken
Een jong, ambitieus team vormt de basis voor Monarh. Er wordt gewaakt voor een te deftige sfeer, vertellen ze. Het restaurant moet stijlvol zijn, maar ‘als een huiskamer aanvoelen’. En niet te stijf: dus geen obers in het zwart die aan tafel staan te knipmessen.

De chef-kok is in ieder geval een bekende uit ‘culinair Tilburg’: Paul Kappé die samen met zijn sous-chef Roy Klerks de keuken bestiert. Marijn Mulders is de maître-sommelier. Het gaat om de Franse keuken met invloeden uit heel de wereld. "Klassieke gerechten maar dan op moderne wijze gepresenteerd."

Veelomvattend
In totaal werd er twee jaar naar de opening toegewerkt. De verbouwing tot restaurant was veelomvattend, met een open keuken die te zien is vanuit het ruim zestig plaatsen tellende restaurant. Daarnaast zijn er aparte kamers binnen het restaurant: onder meer een wijn- en aperitiefkamer en private dining. Op het buitenterrein met gratis parkeerplaatsen voor bezoekers.
December staat in het teken van een kennismakingsmenu, in januari wordt er ook á la carte gegeten.

Spannend? „We zijn goed voorbereid.”

Update 16.19 uur:
Paul Kappé en Roy Klerks hebben vrijdag de wedstrijd het 'Het Lekkerste Varkensvleesgerecht van Nederland'​ gewonnen.

Beelden verbouwing:

Volledig scherm
Restaurant Monarh. Foto Joris Buijs/PVE
Volledig scherm
Restaurant Monarh. Foto Joris Buijs/PVE
Volledig scherm
Monarh. Foto Roy Klerks

Blogs