Volledig scherm
Mariusz Kedzierski en Adriaan Aarssen

Horecanieuws: Sami Swoi in de Tuinstraat

Ma 21 sept: Een nieuwkomer aan de Tuinstraat, daar opent het Poolse eetcafé Sami Swoi deze maand de deuren. Voor al wie trek heeft in een kop ogórkowy gevolgd door Klopsy w sosie wlasnym en Zkiszonej.

door Bas Vermeer

Voor de Nederlandse bezoekers zijn de namen van de Poolse specialiteiten tongbrekers. "De Poolse taal is één van de moeilijkste talen", zegt Sami Swoi-initiatiefnemer Adriaan Aarssen (52). Hijzelf is nog druk bezig met oefenen en wordt bijgestaan door Mariusz Kedzierski (28), de man die straks achter de toog staat. "Na twee maanden oefenen is het makkelijker om Pools te koken dan de namen van gerechten uit te spreken."

Zanzibar
Aarssen woont boven Sami Swoi, de ruimte waar jaren her het beruchte Zanzibar was gevestigd. Het idee voor Sami Swoi ontstond vorig jaar kerst, Aarssen merkte dat meerdere Poolse stelletjes in zijn omgeving op zoek waren naar een avondje uit. "Naar de normale horecagelegenheden gaan ze niet of ze worden er geweigerd. Er zijn nog veel vooroordelen over Polen."

Generatie
Bij Sami Swoi - vrij vertaald: bij ons thuis - mikken ze op de wat oudere Poolse stelletjes. Een andere generatie Polen, vertellen de twee. Een generatie die hier is gekomen om 'keihard te werken'. Een generatie die niet keihard zuipt, Kedzierski kan het weten: hij verloor zijn vader aan drankzucht. Aarssen: "We zijn echt een eetcafé, het is niet de bedoeling om hier 's avonds te feesten. Daarvoor kan de Poolse doelgroep naar Lunenburg."

Kedzierski werkt sinds 7 jaar in Nederland, mettertijd hoopt hij zelf een café in Olsztyn - in het noordoosten van Polen - te openen.
En nee, zegt hij, het café aan de Tuinstraat richt zich niet uitsluitend op Polen, Nederlanders zijn welkom. "Maar al te graag, we hebben een menukaart in het Nederlands. We hopen dat ook de buurt een kijkje komt nemen."

Sami Swoi opent nog deze maand de deuren.

Volledig scherm
Sami Swoi aan de Tuinstraat