Volledig scherm
Dochter en moeder Panah in de weer bij ShamBosa. Foto Jan van Eijndhoven

Horecanieuws: ShamBosa open, Afghaanse foodbar (met zachte g)

Woe 23 nov: Ze is jong, ambitieus en sinds deze week de trotse eigenaresse van ShamBosa, een Afghaanse Foodbar. Shamila Panah (23) haalt het eten van de marktkraampjes in Kabul naar de Spoorlaan.

door Bas Vermeer

Afghaans op zijn Brabants. Alwaar in de keuken de zachte g floreert, op het menukaart de groentesoep van ‘ons mam’ staat (met noedels, groenten en kruiden). Iets verderop op datzelfde menu staat mantu, gestoomde deegbuideltjes met gehakt, een salade met goram masala kip en chabil kabab. Dat zijn kruidige runderburgers met aardappelsalade en 'Shambosaus'.

Vlucht
Op 5-jarige leeftijd maakte ze de gedwongen overstap van Afghanistan - waar haar vader als journalist werkte - naar Nederland. Op de vlucht. „Want je mocht er je mening niet geven, door de Taliban kwam zijn leven in gevaar.”

Via het asielzoekerscentrum belandde de familie Panah in Middelbeers. Voor haar ouders moet die overgang - die sowieso heel zwaar was - vreemd zijn geweest, vertelt ze. Shamila weet eigenlijk niet beter, opgegroeid tussen de koeien, akkers. „Van de vlucht kan ik me alleen vage beelden herinneren. Al kan het zijn dat ik die herinneringen heb uit de verhalen over de vlucht.” Er was veel steun van de buren, ze glimlacht: „Die noemen we nog steeds opa en oma.”

Geuren & gedachten
Vader en moeder vonden nieuw werk. Hij als kok in verschillende restaurants, onder meer in Hilvarenbeek. Zes jaar geleden verhuisde het gezin naar Tilburg, waar vader Panah werk vond als kok bij het Elisabeth Ziekenhuis. Grappig genoeg werkt moeder - op woensdagochtend ook in de weer bij ShamBosa - inmiddels in de keuken van het TweeSteden.

In Brabant bleven de Afghaanse wortels verankerd in geuren en gedachten. De geur van kurkuma en gember als de twee koks thuis bezig waren, uren boven het fornuis. En dezelfde voorliefde kregen de kinderen mee. Shamila droomde al langer van een eigen restaurant, maar dat leek haar toekomstmuziek. „Ik dacht dat ik eerst een paar jaar zou gaan werken als communicatiedeskundige of iets in de reclame”, zegt Shamila, die dit jaar haar studie HBO Communicatie afrondde.

Het liep net even anders: ze las een verhaal over de nieuwe 'creatieve verzamelplaats' BANK 15, stuurde een mailtje en mocht een voorproefje geven. Ze lacht: „Ze waren meteen om.”

Experimenteren
Deze dagen is ze aan het experimenteren: wat komt er op het menu? Op welke tijden zijn we open? Mensen kunnen nu al binnen lopen voor een hapje. Na het Open Huis aanstaande zaterdag is ShamBosa dagelijks vanaf 12 uur open. Ook ‘s avonds kunnen mensen er terecht voor een maaltijd. „Maar tot hoe laat we open zijn, tasten we nog even af. Dat ligt ook aan de drukte.”

Mettertijd krijgt ze ook meer culinair gezelschap. In dezelfde ruimte - de begane grond aan de Spoorlaan 350 - is al een Moluks eettentje open. Twee andere ondernemers volgen.