Volledig scherm
Nieuwkomer in de top 500: restaurant L'Olivo.

Horecanieuws: Tilburg behoudt zijn 'Bibs'

Ma 9 nov: De Tilburgse restaurants Hofstede de Blaak en L'Olivo behouden hun Bib Gourmands. Dat maakt de Michelingids vandaag bekend. Michelin kende 25 nieuwe restaurants een Bib toe, 7 zaken verloren hun Bib.

door Bas Vermeer

De Bib - ook wel de 'halve ster' genoemd - wordt naast de sterren verstrekt. Het is een erkenning voor eetgelegenheden met 'een uitstekend driegangenmenu voor maximaal 37 euro'. Daarbij wordt gekeken naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Hofstede de Blaak kreeg de Bib al meerdere malen, L'Olivo vorig jaar voor het eerst.

Erkenning
Chefkok en L'Olivo-eigenaar Jan Gravesteijn (49) had geen slapeloze nachten vóór de uitreiking. Hij lacht: "Maar ik was toch wel heel erg benieuwd, laten we het zo zeggen."

Dat de zaak een Bib Gourmand heeft, betekent dat er geen ster meer in de pijplijn zit. "Ach, een ster is voor een kok een geweldige erkenning, maar voor een ondernemer niet de meest slimme zet. De meeste sterrenzaken hebben het zwaar. Je zaak zit misschien wel vol, maar met een publiek dat je nog nooit hebt gezien."

Culinaire prijzen
Tegen het eind van het jaar regent het culinaire ranglijsten en prijzen. Zo verschenen de afgelopen tijd de gidsen van Lekker en GaultMillau. Die laatste gids is in Nederland wat minder bekend en vooral in Frankrijk en België een 'grote naam'.

In de GaultMillau is er ook een speciale vermelding voor restaurants die een goed driegangenmenu voor een betaalbare prijs serveren: maximaal 40 euro. In die categorie werden Hofstede de Blaak en Taste! genoemd. In het blad krijgt Auberge Du Bonheur eveneens een mooie recensie.

In de Lekker top 500 stonden dit jaar Auberge Du Bonheur en Hofstede De Blaak.

Sterren
Vreemd genoeg ontbreken nieuwkomers Monarh en De Houtloods nog in de Lekker en GaultMillau-noteringen. De een opende eind vorig jaar de deuren, de ander in mei. Zouden ze nog niet opgemerkt zijn?
Het eten hoort volgens bezoekers, de reacties op social media en de geijkte kanalen tot ‘de top van de stad’.

Begin december worden de Michelinsterren uitgereikt. Maar goed, die zijn ook niet zaligmakend. Over dat onderwerp lieten we eerder al vakmensen uit de stad aan het woord.