Volledig scherm
Eigenaren De Nieuwe Lollipop: Fransjan en Jeroen

Horecanieuws: Tilburg heeft gaycafé Lollipop terug

Vrij 10 apr: Een poster van een met olie/lotion ingevette jongeman - met een borstkas waar je de stuivers vanaf kunt stuiteren - prijst de opening aan. Jazeker, Tilburg heeft weer een gaycafé: De Nieuwe Lollipop. Aan de Paleisring is de rode loper al uitgerold voor het openingsfeest op vrijdagavond.

door Bas Vermeer

Partners Jeroen Wassink (29) en Fransjan Marijnissen (39) blazen het eerder dit jaar gesloten gaycafé De Lollipop met een iets andere naam weer leven in. Naarmate de uren richting opening kruipen (om 20 uur), worden ze iets nerveuzer, vertellen ze op vrijdagmiddag. "Drie weken lang dag en nacht gewerkt", zegt Fransjan. En met een glimlach: "We zijn al moe voor we de deuren openen."

Tour de force
Het is dan ook nogal een tour de force. Jeroen werkt daarnaast nog in de zorg, Fransjan bij de overheid. "Maar we zijn enorm blij, er is zoveel belangstelling dat we er een beetje schrik van krijgen." De twee verwachten vanavond 200 bezoekers binnen, buiten kunnen er nog eens evenzoveel staan. Jeroen: "Het is ook het perfecte seizoen om De Lollipop op te starten, met het Festival van het Levenslied, het songfestival en de kermis voor de deur."

De twee leerden elkaar via gay.nl kennen en gingen samen voor het eerst bij De Lollipop uit. De afgelopen tijd zagen ze hoe jeugd naar Breda of Eindhoven trok om daar een gaycafé te bezoeken. Met alle nadelen van dien: het nachtnet, de taxi of zelf rijden en dan niet kunnen drinken. "Voor veel tieners en twintigers voelt het aan alsof ze zijn onthand. Natuurlijk heb je in Tilburg café Peanuts nog, maar dat is niet echt op jongeren gericht."​

Symbool
Met De Nieuwe Lollipop klimt het kroegen minnend deel van de gay scene in Tilburg weer uit de put. De afgelopen jaren waren niet florissant: november 2013 sloot hét symbool van roze Tilburg De Popcorn haar deuren. Een jaar later sneefde in dezelfde straat De Lollipop, eveneens een gaycafé.

Het uit de as herrijzen van De Lollipop vanavond gaat gepaard met het lied Rise like a Phoenix van Conchita Wurst.
Uiteraard.