Volledig scherm
De treinwagon van De Houtloods.

Horecanieuws: Treinwagon geland, wordt 'zusje van' De Houtloods

Do 30 juni: Lente volgend jaar. Rond de treinwagon bij restaurant De Houtloods staat een terras waar een buurtbewoner koffie drinkt, een krantje leest. Binnen in de wagon drinken twee gasten een biertje, met slippers aan de voeten, terwijl in de mini-keuken gerechten worden bereid.

door Bas Vermeer

Zo ongeveer ziet de toekomst eruit van het voormalige Belgisch 1e/2e klasse internationaal rijtuig dat donderdagochtend in de Spoorzone landde.

De treinwagon - nog in vrij goede staat - wordt een verlengstuk van restaurant De Houtloods, maar staat wel op eigen benen. 'Het zusje van', zeg maar.

Zon
Je kunt er drinken zonder te eten, het is geen restaurant maar meer een dagzaak en focust op simpelere gerechten. "Al zie je in die gerechten wel de creativiteit van De Houtloods terug", aldus eigenaar Sander Overweg.

Qua sfeer? Dat je na een dagje strand het nieuwe Burgemeester Stekelenburgplein oversteekt om nog even op het terras te zitten. "Om 19 uur staat de zon er nog heel mooi op. Het moet ook heel toegankelijk worden, bij een restaurant ligt voor veel mensen de drempel toch iets hoger."

Niet hutjemutje
Het rijtuig zelf - 23 meter lang, 3,5 breed - is vrij goed bewaard gebleven. "Een heel mooi project om de komende maanden mee aan de slag te gaan", zegt Overweg. "We hebben natuurlijk nog geen gas, water en licht, dus moet er nog veel gebeuren." Binnen zijn er nu nog 72 zitplaatsen verdeeld over 3 compartimenten. Waarschijnlijk wordt één compartiment omgebouwd tot kleine keuken. "En als het is ingericht blijft, vermoed ik, de helft van het aantal zitplaatsen over. Mensen moeten niet hutjemutje zitten."

Tweede
Met de komst van de wagon wordt ook het eerste bestaansjaar van het restaurant gevierd. Het eerste half jaar was het pezen, sindsdien is er meer rust om nieuwe stappen te zetten en zaken te verbeteren, vertelt Overweg.

Het gaat om de tweede wagon die op de rails bij De Houtloods komt te staan. Begin april werd er een Blokkendoos neergezet die tussen 1924 en 1932 werd gebouwd. Die wagon verkeert in iets slechtere staat en wordt opgeknapt en daarna verhuurd.

Volledig scherm
De treinwagon van De Houtloods
Volledig scherm
De treinwagon van De Houtloods.
Volledig scherm
De treinwagon van De Houtloods.