Volledig scherm
Het pand van Hello Italy. Archieffoto Bas Vermeer

Horecanieuws: Voormalig pand Cher/Drie Gezusters wordt 't Taphuys

Ma 4 apr: ‘t Taphuys, dat is de naam van de nieuwe horecagelegenheid die aan het Piusplein neerstrijkt in het pand waar eens het roemruchte Cher en De Drie Gezusters waren gevestigd.

door Bas Vermeer

Pièce de résistance van het grandcafé wordt een meer dan veertig tappunten tellende tapwand (van twaalf meter) waar bezoekers zelf bier, wijn en fris kunnen tappen. Mensen halen een pasje bij de bar, houden die tegen de tapzuil en rekenen per milliliter af. Via ramen is er zicht op het achterliggende systeem, kijkt men op de fusten uit.

„Als je wilt, kun je zo veertig slokjes nemen om te kijken wat het lekkerst is”, zegt Paul van Boxtel, hij is samen met Martijn Lensing de man achter ‘t Taphuys. „Niet dat je een flesje bestelt en erachter komt dat het na de eerste slok toch niet zo lekker smaakt. En zelf tappen is leuk. In Amerika wordt er al met deze tapwanden gewerkt, al hebben ze minder op met heel veel verschillende soorten bier. In Europa bestaat dit nog niet op deze schaal.”

Ervaren
Van Boxtel en Lensing geloven heilig in het nieuwe concept. Ze hebben al aantal succesvolle concepten op naam staan. Van Boxtel is eigenaar van Café Philip aan de Korte Heuvel - bijna toe aan het tiende bestaansjaar - en Lensing van de Ribsfactory-restaurants. Samen baten ze in Eindhoven danscafé Thomas en eetcafé Spijker uit.

Voor het ontwerp werken ze samen met de man die ook die horecagelegenheden vorm gaf. „Denk aan natuurproducten als hout, steen en zithoeken met een lage zit, hoge zit, hangtafels, taptafels, loungebanken. Voor ieder wat wils op ieder moment van de dag, avond en nacht.”

'Geen staptent'
Het grandcafé gaat iedere dag van de week om 10 uur open en kán tot diep in de nacht open zijn. „Maar we richten ons op de meer volwassen doelgroep.”

Naast de tapwand zijn er ook gewone barren en bakt ‘t Taphuys eigen brood, werkt met lokale boeren, is er een eigen kruidentuin en wordt alles bereid in houtskoolovens en op de grill. Zowel binnen als buiten verandert het pand, goed voor 500 vierkante meter vloeroppervlak, totaal. Met buiten een groot overdekt terras dat het Piusplein en Paleisring verbindt, de begane grond kan aan de buitenkant bijna helemaal open. "Zo kunnen mensen van alle kanten makkelijk naar binnen."

A-locatie
De ondernemers bekeken meerdere locaties, in Tilburg ook in de Piushaven en Spoorzone. „Maar het centrum is toch de allerbeste plek voor zo’n zaak. Het is een a-locatie met altijd zon. Als die op het Piusplein weg is, schijnt die op de Paleisring.” De komende maanden wordt het pezen: in mei start de verbouwing van het grandcafé dat begin september de deuren opent. „Van alles wat we ooit neer hebben gezet, wordt dit de mooiste zaak. Die ervaring hebben we nu wel.”