Volledig scherm

Horen honden thuis in de horeca? (poll)

Zo 10 jan: De meeste eetgelegenheden in de binnenstad van Tilburg vinden het geen probleem als gasten hun trouwe viervoeter meenemen. Maar een aantal horecazaken moet er niets van weten. Wat vindt u: hoort een hond thuis in de horeca?

door Niek Willems

Bij Bistro St. Sjaak komen er niet veel viervoeters, zegt eigenaar Willem-Jan Goosen. “Maar ze zijn altijd welkom. Ze mogen niet prominent in de zaak liggen, wel onder de tafel. Dan krijgen ze een bakje water. Ik heb zelf ook een hond, dus ik kijk er wat makkelijker tegenaan.” Hij heeft nog nooit meegemaakt dat andere gasten er last van hadden. “Maar als dat zo is, ga ik het gesprek aan en dan vinden we een gulden middenweg. Een blindengeleidehond is sowieso welkom, dus waarom zouden we andere honden weigeren?”

Ook bij restaurant l’Orangerie is uw Bella, Lady of Diesel welkom. Maar wel op één voorwaarde: “Ze mogen binnen als ze voor andere gasten geen overlast veroorzaken”, zegt eigenaar Jan van Overdijk. “Maar we hebben daar nog nooit problemen mee gehad.”

Open keuken
The Grass Company is niet zo happig op dieren, zegt medewerker Rens van Bijsteren. “Mensen komen om wat te eten. Honden mogen niet binnen, want we hebben een open keuken. En wat ik zo weet is dat onze gemiddelde gast geen huisdier heeft. Die voelt zich er misschien niet prettig bij.” Een blindengeleidehond is overigens een uitzondering, geeft hij aan.

Ook bij restaurant l’Olivo mogen geen viervoeters over de vloer. Eigenaar Jan Adriaan Gravestein: “Alleen al uit vanuit het oogpunt van de Warenwet zijn wij daar niet blij mee. Maar het komt niet vaak voor. Een blindengeleidehond is een ander verhaal, maar dat heb ik in zestien jaar nog niet meegemaakt.”

'Niet likken'
Wat vindt de Tilburgse fijnproever? Ergens een hapje eten of iets drinken waar een Labrador ligt te kwispelen? Op Twitter wordt er verschillend gereageerd. “Jakkes” en “ik neem mijn goudvis toch ook niet mee”, zeggen tegenstanders. Maar Tamara Scholten heeft er weinig problemen mee: “Ik vind het juist gezellig.”

Als het aan Marleen van de Wiel ligt, mogen honden alleen in het café en niet in een restaurant. “En ze mogen zeker niet likken”, zegt ze. Volgens Remco den Dunnen mogen honden alleen onder bepaalde voorwaarden in de horeca: “De hond mag geen lijflucht hebben, hij moet aangelijnd en onder commando zijn.”