Volledig scherm
De kappersboot aan de haven. © Archieffoto BeeldWerkt

Huurder voert plannen toch niet uit: kappersboot zoekt nieuwe kapitein

Do 16 mrt: Na jarenlang de kappersboot in de Piushaven te hebben gehuurd zonder die op te knappen of een nieuwe invulling te geven, trekt de huurder zich definitief terug.

door Bas Vermeer

Dat klinkt als een vloek – de verpauperde de boot is al jaren een doorn in het oog - maar het zou een zegen kunnen zijn.

'Onding'
De unieke bedrijfsark was tien jaar geleden nog een bejubeld object, maar houdt de laatste jaren de gemoederen op een negatieve manier bezig. 

Omwonenden en ondernemers klagen over ‘het verotte onding’. Vanuit de politiek klinkt om de paar maanden de roep om de boot weg te slepen. De ‘boot’ - een betonnen bak van 325.000 kilo met daarop een bovenbouw – wacht op een tweede leven.

Geen commentaar
De kappersboot wordt nu al 2,5 jaar gehuurd door familie van de eigenaren van het naastgelegen restaurant Shinzo. De huurder deed driemaal een vergunningsaanvraag om die vervolgens weer in te trekken. 

Sinds afgelopen zomer is er een omgevingsvergunning voor de verbouwing tot restaurant. Maar nu trekt de huurder zich terug. Waarom? ,,Wij geven geen commentaar”, klinkt het.

Eigenaar
De eigenaar van de boot, Rob Ammersdorffer, wil wel praten. Hij noemt het ‘goed nieuws’. ,,De politiek kreeg geen vat op de huurder en ik ook niet. De laatste jaren was er genoeg belangstelling voor de boot, maar ja, die werd al gehuurd.” 

Het contract loopt nog 2,5 jaar door, vertelt hij. ,,Ik ben samen met Shinzo op zoek naar een nieuwe huurder, er zijn gesprekken met gegadigden.”

Ammersdorffer hoopt deze zomer iemand te kunnen presenteren. Hij heeft een troef achter de hand: naast de boot mag een drijvend terras worden gebouwd.

'Zonde'
Dat er genoeg belangstelling voor is, kan Hardys-eigenaar Corné Snels beamen. Hij haalde de boot naar de haven en verkocht die in 2013, toen zijn kapperszaak naar de oever van de haven verhuisde.

Snels wordt nog vaak aangesproken door ondernemers die iets met de boot willen. ,,Die verwijs ik dan door naar de huidige eigenaar. Ik kan me niet voorstellen dat de boot leeg blijft, er zijn zoveel mogelijkheden.” 

Hij vindt het ‘ontzettend zonde’ dat de boot al vier jaar leegstaat. ,,Ik heb er zelfs nog even aan gedacht om hem weer terug te kopen  

Opinie